Volledig scherm
© VW

Monsterproces VW van start: aandeelhouders eisen 9,5 miljard euro

In de Duitse stad Braunschweig is de eerste grote Duitse rechtszaak tegen Volkswagen begonnen. Aandeelhouders zien zichzelf beschadigd door het dieselschandaal en willen schadevergoeding. Er ligt een claim van 9,5 miljard euro op tafel.

Deze zaak kan mondiaal op grote mediale belangstelling rekenen omdat er inmiddels 1.645 individuele dagvaardingen aan dit modelproces ten grondslag liggen. Uiteindelijk gaat het om de vraag of Volkswagen haar aandeelhouders te laat heeft geïnformeerd over de manipulatie van de software.

Volkswagen kwam wereldwijd in opspraak nadat in september 2015 ontdekt werd dat het bedrijf de uitstoot van dieselauto's manipuleerde met sjoemelsoftware. Het deelstaatgerechtshof in Braunschweig behandelt de claim van belegger Deka Investment. De uitspraak zal ook gelden voor de claims van andere beleggers.

Deka Investment eist meer dan 200 miljoen euro om de waardevermindering van de aandelen na het schandaal te compenseren. Dit is nog maar het topje van de ijsberg: in totaal wordt er geprocedeerd voor een bedrag van ongeveer 9,5 miljard euro. Dit is het hoogste bedrag dat aandeelhouders ooit van een Duits concern geëist hebben.

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/