Volledig scherm

Nederlandse automobilist is het zuinigst

Vergeleken met andere Europeanen kiezen Nederlanders het vaakst voor een auto met kleine motor. Met gemiddeld 1.377 cc aan cilinderinhoud bungelt Nederland helemaal onderaan in de statistieken.

Dat meldt Topgear op basis van statistieken van de ACEA, de vereniging van Europese autofabrikanten. Vorig jaar stond Nederland op de allerlaatste plaats in de lijst ‘nieuwe autoregistraties op motorinhoud en vermogen’. Qua vermogen staan we iets hoger, met een gemiddelde van 86 kW (117 pk). Maar ook op dat gebied stellen we ten opzichte van de meeste Europese landen niet bijzonder veel voor.

Bij de zuiderburen is het een heel ander verhaal. In 2017 schaften de Belgen auto’s met een gemiddelde motorinhoud van 1.548 cc en een vermogen van 93 kW (127 pk) aan. Daarmee eindigen ze in de middenmoot. De lijst wordt aangevoerd door Luxemburg met een gemiddelde motorinhoud van 1.821 cc/165 pk. Nummer twee is Zwitserland (1.804 cc/170 pk). Duitsland, met zijn vele dikke bakken en onbeperkte topsnelheid staat slechts op plek vijf. 

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/