Volledig scherm
Herbert Diess. © REUTERS

'Nieuwe CO2-normen brengen 100.000 banen in gevaar bij Volkswagen'

Strengere normen voor de CO2-uitstoot van nieuwe personenwagens brengen tot 100.000 banen in gevaar bij Volkswagen. Dat heeft de topman van Volkswagen verklaard enkele dagen na een Europees akkoord over de kwestie.

,,Een transformatie met deze snelheid is erg moeilijk beheersbaar omdat binnen tien jaar bijna een derde van ons personeelsbestand geschrapt moet worden. Dat staat gelijk aan 100.000 banen", aldus VW-topman Herbert Diess in de Süddeutsche Zeitung.

De Europese lidstaten zijn dinsdag tot een akkoord gekomen over een daling van de CO2-uitstoot van nieuwe personenwagens met 35 procent tegen 2030. De machtige Duitse sectorlobby VDA liet al weten dat het Europese akkoord onrealistisch en gevaarlijk voor de werkgelegenheid is.

Diess benadrukt dat de dreiging met banenverlies geen chantage is. ,,Onze bewering is gebaseerd op feiten", klinkt het. ,,Zo'n drastische verlaging is een pijnlijke revolutie en geen gecontroleerde transitie."

  1. ‘Cruiseschepen vervuilend? Daar wordt aan gewerkt’
    Vraag & Antwoord

    ‘Cruise­sche­pen vervuilend? Daar wordt aan gewerkt’

    Vorige week publiceerde deze krant op de auto-sectie van zijn website over een onderzoek dat concludeert dat één cruisemaatschappij tien keer meer zwaveloxiden uitstoot dan alle auto’s in Europa. Cruiseschepen vertegenwoordigen echter minder dan 1 procent van alle commerciële schepen. Wereldwijd heeft de sector al een miljard dollar geïnvesteerd in nieuwe technologieën en schonere brandstoffen. Daarnaast trekt de sector ruim 22 miljard dollar uit voor de bouw van schepen met LNG-brandstof, die lagere emissies en een hogere energie-efficiëntie hebben. Meer schepen worden uitgerust met walstroomaansluitingen voor aansluiting op het lokale elektriciteitsnet in de haven. Bovendien heeft de cruise-industrie zich ertoe verplicht om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40 procent te verminderen. -Joke Maassen, Cruise Lines International Association