Volledig scherm
Vliegende taxi van BMW. © SKAI

Op één waterstoftank van Groningen naar Parijs

BMW heeft samen met het Amerikaanse bedrijf Alaka’i Technologies een vliegende brandstofcel-taxi gebouwd. Dankzij de waterstof behoort een reis van Groningen naar Parijs straks tot de mogelijkheden - zonder tussenstop of bijvullen.

Na merken als Airbus, Audi, Uber, Mercedes-Benz en vele tientallen start-ups, stapt nu ook BMW in de vliegende, autonome taxi's. Het model met de naam Skai biedt plaats aan vijf passagiers, wordt aangedreven door zes elektromotoren en kan maximaal vier uur in de lucht blijven.

Volledig scherm
Vijf zitplaatsen zijn er aan boord. © SKAI

Het voordeel is dat de Skai gebruik maakt van een brandstofcel, terwijl de concurrentie afhankelijk is van grote, zware accu's. Volgens het bedrijf bevatten de tanks tussen 200 en 400 liter waterstof, wat genoeg zou moeten zijn voor een afstand van 644 kilometer - wat theoretisch overeenkomt met een vlucht van Groningen naar Parijs. Binnen tien minuten kunnen de tanks overigens worden bijgevuld. 

Volledig scherm
BMW denkt dat waterstof de toekomst heeft voor de vliegende taxi. © SKAI

De maximale snelheid is volgens BMW 190 km/u. Hoewel de vliegtaxi volledig autonoom kan opereren, moet er om veiligheidsredenen nog wel een piloot aanwezig zijn bij de eerste testvluchten. In geval van nood is er een grote parachute aan boord die het vliegtuig voorzichtig naar de grond laat zakken. Binnenkort worden de eerste testvluchten voltooid.

  1. Kerkhof vol supercars en top-limousines in de woestijn
    Play
    Video

    Kerkhof vol supercars en top-limousines in de woestijn

    Deze drone-beelden tonen een heel bijzonder autokerkhof in Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. Honderden peperdure supercars en top-limousines staan er onder een dikke laag stof en zand te roesten. Rolls-Royce, Ferrari, Bentley, Mustang: alle topmerken zijn te vinden op dit gigantische autokerkhof, in de buurt van Dubai. De auto's staan er stof te happen omdat hun eigenaren, veelal expats of wanbetalers, ze verlaten hebben voordat ze om welke reden dan ook het land verlieten. Voor koopjesjagers is de verzameling interessant, al was het alleen maar vanwege de onderdelen.