Opel Insignia, miskende alleskunner
Rij-impressieMet een nauwelijks zichtbare facelift wil Opel het leven van de Insignia verlengen. Helaas ziet de toekomst er niet erg rooskleurig uit voor deze prettig rijdende en prima ogende zakensedan.
Delen per e-mail
De klassieke zakensedan, die decennia lang het straatbeeld bepaalde, is ingehaald door de tijd. Automobilisten willen hoog zitten en stoere kenmerken. Niemand wil nog een saaie rechttoe-rechtaan sedan met een traditionele benzine- of dieselmotor. Zeker niet nu plug-in hybrides en volledig elektrische cross-overs met minder bijtelling je om de oren vliegen.
'Boomer’
Modellen als de Opel Insignia zijn een beetje de ‘boomer’ (als je niet weet wat het betekent ben je er zelf een) onder de auto’s met – indien gewenst – een lekker nagelende dieselmotor, een achterkant die in sedanvorm weinig flexibliteit mogelijk maakt als het gaat om het vervoeren van grote voorwerpen en een niet al te dynamische en jeugdige uitstraling. En dan heeft de Insignia ook nog de pech dat zijn wieg niet in Stuttgart, Ingolstadt of München staat, want als er nog zakensedans verkocht worden, zijn het vaak producten van Mercedes, Audi en BMW.
In de jaren negentig werden van de Opel Vectra - de voorganger van de Insignia - soms meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Ter vergelijk: van de Insignia zijn er dit jaar slechts 600 de showroom uitgereden. Dat is jammer, want de Insignia ziet er prima uit en rijdt zo mogelijk nog beter. Het uiterlijk is lang niet slecht en als stationwagon doet ‘ie wel wat denken aan de Volvo V90 en de BMW 5 Serie.
84 leds
De Opel Insignia kwam in 2008 op de markt en na een tussentijdse facelift kwam in 2020 het huidige model op de markt. Deze auto is daar weer de facelift van en die wijzigingen zijn ingetekend met een fineliner. De wijzigingen blijven beperkt tot fijner gesneden koplampen met led-verlichting die nu 84 leds telt in plaats van 16, een sierstrip in de bredere grille en andere uitlaatsierstukken aan de achterzijde.
Onderhuids is er wel het een en ander gewijzigd. Zo wordt de auto, die leverbaar is als sedan (Grand Sport) en stationwagon (Sports Tourer), aangedreven door nieuwe, extra efficiënte benzine- en dieselmotoren. Ook helpen nieuwe transmissies met een lagere inwendige wrijving het verbruik te reduceren, terwijl ze het comfort verhogen. Een actieve, afsluitbare grille verlaagt de luchtweerstand. In vergelijking met zijn voorganger is het brandstofverbruik tot wel 18 procent verlaagd en behoort de nieuwe Insignia tot de zuinigste auto’s in zijn segment.
Head-up display
Het nieuwe model is voor het eerst voorzien van een digitale achteruitrijcamera. Gecombineerd met het op radar gebaseerde waarschuwingssysteem voor kruisend verkeer achter de auto verhoogt dat de verkeersveiligheid. Ook zaken als Front Collision Warning met voetgangersherkenning, Automatic City Emergency Braking en een Head-up Display zijn standaard. De Insignia biedt ook uitstekende connectiviteit via een infotainmentsysteem met touchscreen. Een inductielader voor draadloos opladen van geschikte smartphones en eCall behoren tot de vele opties.
We reden met de 2.0 viercilinder benzinevariant, die 200 pk sterk is en dat is ruim voldoende. De Insignia ontpopt zich tot een goedmoedige, comfortabele en fijn rijdende metgezel. De vering is soepel, de besturing is licht maar biedt voldoende gevoel en lijkt alleen wat vaag rond de middenstand. Het onderstel is zelfs vermakelijk en speels en je voelt goed wat er onder je gebeurt. Helaas klinkt de viercilinder motor niet erg sportief. Ook schakelt de versnellingsbak niet erg snel en komt soms weifelend over, alsof ‘ie niet weet welke van de negen versnellingen ‘ie moet kiezen. Handmatig schakelen met de knoppen achter het stuur maakt het al iets beter, maar de plastic knopjes zijn klein en de tactiele beleving is niet erg sportief te noemen.
Riante beenruimte
En dus gaan we de auto maar weer besturen als ware het een GT. Dat past de auto beter. We genieten van de stilte aan boord en van de soepele motor en flexibele motor. De auto helt nauwelijks over in de bochten en dat komt ook door het relatief lage gewicht van zo'n 1500 kilogram. Andere pluspunten zijn de riante hoofd- en beenruimte achterin, de enorme bagageruimte en het zakelijke, maar sfeervolle dashboard, dat heerlijk analoog is met zijn vele knoppen die geen enkele uitleg behoeven.
Qua motoren is er veel veranderd. De oude 1,5-liter benzinemotor maakt plaats voor een nieuwe 2,0-liter turbomotor met 200 of 230 pk, waarbij de laatste is voorbehouden aan de GSi. Ook de 1.6 CDTI-diesel wordt vervangen door een 1,5-liter driecilinder met 122 pk en een 2,0-liter viercilinder met 174 pk. De 2,0-liter benzinemotoren zijn de eerste Opel-motoren met cilinderuitschakeling. Als de bestuurder het volledige vermogen niet gebruikt, deactiveert de variabele nokkenas twee cilinders om het brandstofverbruik extra te reduceren. Verder kunnen klanten kiezen voor een handgeschakelde zesversnellingsbak en een 8- of 9-traps automaat.
Vanaf € 39.900
De nieuwe Insignia is er vanaf € 39.399,- en staat nu al bij de Opel-dealer. Dat is helaas de prijs voor de driecilinder dieselmotor. De minst dure benzineversie kost dankzij de nieuwe 2.0 liter motor maar liefst 44.199 euro. Dat is ruim tienduizend euro duurder dan de beginprijs van de vorige Insignia 1.5 Turbo, die voor minder dan 34.000 euro in de prijslijsten stond. Opel heeft naar eigen zeggen geen plannen voor een goedkopere benzineversie onder de 2.0.
Ben je op zoek naar een tweedehands Opel Insignia, klik dan hier voor het aanbod op Gaspedaal.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opel durft de sportiviteit weer aan
Enkele jaren geleden had Opel nog een oubollig en suf imago. Maar tegenwoordig maakt het merk weer spannende modellen en nu durft het zelfs zijn sportieve label GSi te herintroduceren. De Opel Insignia heeft de primeur. -
Man koopt splinternieuwe sportwagen voor zijn 90ste verjaardag
Chuck Cook, een 89-jarige luchtmachtveteraan uit Florida, heeft zichzelf voor zijn 90ste verjaardag een bloedrode Corvette C8 cadeau gedaan. -
Roetfiltertest wordt tóch onderdeel van apk
Er komt waarschijnlijk toch een verplichte roetfiltertest voor dieselauto’s. De test wordt uitgevoerd bij de apk en wordt vanaf juli volgend jaar in de keuring opgenomen. Anderhalve maand geleden werd een afkeurende motie hierover in de Tweede Kamer nog voldoende gesteund. -
Formule 1-team en ‘sportieve’ e-auto’s: Alpine wordt nu een écht automerk
De Franse autobouwer Alpine draait nu alleen nog op de A110, een moderne versie van een klassieke sportcoupé. Maar als het aan moederbedrijf Renault ligt, groeit Alpine de komende jaren uit tot een ‘volwaardig merk’ met sportief getinte, volledig elektrische auto’s én een eigen F1-team. -
Autotest Test Opel Insignia Sports Tourer: Reus maakt indruk
De Opel Insignia Sports Tourer is een reus van een stationwagon. Maar biedt hij ook echt meer auto dan zijn concurrenten?
-
Goedkopere Porsche Taycan krijgt grotere actieradius
Porsche introduceert een nieuwe basisversie van de elektrische Taycan. De naamloze uitvoering komt een stapje onder de 4S op de menukaart te staan. Het is de eerste versie die voor minder dan een ton op de prijslijst staat, terwijl hij wel een grotere actieradius heeft dan de andere versies. De fabrikant heeft bezuinigd op de vierwielaandrijving. -
Volkswagen haalt Europese CO2-norm niet: boete van minimaal 100 miljoen euro
De Volkswagen Groep, de grootste autofabrikant ter wereld, heeft de door de Europese Unie gestelde norm voor CO2-uitstoot vorig jaar niet gehaald. De eis was maximaal 95 gram per kilometer per verkochte auto. De fabrikant hangt nu een boete van minimaal 100 miljoen euro boven het hoofd. -
Duitse ANWB: ‘Deze elektrische auto had nooit goedgekeurd mogen worden voor Europa’
De ADAC, de Duitse evenknie van de ANWB, heeft de goedkope elektrische auto Suda SA01 getest. De lijst van mankementen aan de nauwelijks meer dan 10.000 euro kostende Chinese auto is lang en de club stelt zelfs dat de auto niet goedgekeurd had mogen worden voor het Europese wegennet.