Volledig scherm
Een eerder geval van slapende Tesla-rijder op de snelweg. © Jalopnik

Opnieuw gefilmd: slapend achter het stuur met Tesla's Autopilot

Deze week is opnieuw een Tesla-bezitter gefilmd die misbruik maakt van het Autopilot-rijassistentiesysteem. Hij werd gefilmd terwijl hij slapend achter het stuur zat van een Tesla op een drukke snelweg in de Verenigde Staten. Het was het derde slaapincident met een Tesla in korte tijd.

Het jongste incident werd gefilmd door de Amerikaanse Instagram-gebruiker Shawn Miladinovich, wiens account is afgeschermd. Volgens nieuwszender ABC 7 Chicago reed Miladinovich over Californië’s Interstate 405 toen hij de vermoeide Tesla-rijder tegenkwam. Medeweggebruikers informeerden onmiddellijk de autoriteiten, maar zij vonden de luiaard niet voordat deze de afrit had genomen. 

De Autopilot van Tesla zou moeten deactiveren als de bestuurder gedurende enige tijd het stuur niet aanraakt, of als de aandacht van de bestuurder verslapt. De Model 3 heeft een camera aan de bestuurderszijde om te controleren of de bestuurder niet in slaap valt. Het is duidelijk dat geen van beide systemen goed werkte, of mogelijk werd onderdrukt door ‘hacks’ die eigenaren van Tesla met elkaar delen om het systeem te misleiden. Een stuk fruit of een waterfles in het stuur stoppen zijn veel voorkomende trucs om het systeem te misleiden.

Ook in Nederland is al een Tesla-rijder gefilmd terwijl hij slapend achter het stuur zat. Tesla stelt dat Autopilot ‘geen zelfsturend systeem is, dat het van een Tesla geen autonoom voertuig maakt en dat het de bestuurder niet ontheft van zijn verantwoordelijkheid in het verkeer’. 

  1. Kerkhof vol supercars en top-limousines in de woestijn
    Play
    Video

    Kerkhof vol supercars en top-limousines in de woestijn

    Deze drone-beelden tonen een heel bijzonder autokerkhof in Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. Honderden peperdure supercars en top-limousines staan er onder een dikke laag stof en zand te roesten. Rolls-Royce, Ferrari, Bentley, Mustang: alle topmerken zijn te vinden op dit gigantische autokerkhof, in de buurt van Dubai. De auto's staan er stof te happen omdat hun eigenaren, veelal expats of wanbetalers, ze verlaten hebben voordat ze om welke reden dan ook het land verlieten. Voor koopjesjagers is de verzameling interessant, al was het alleen maar vanwege de onderdelen.