Oud-topman Nissan over ontsnapping uit Japan: ‘De 30 minuten in die kist waren de langste in mijn leven’
De voormalige topman van autofabrikanten Nissan en Renault, Carlos Ghosn, ontsnapte op bizarre wijze uit Japan, waar hij onder huisarrest stond op verdenking van fraude. Anderhalf jaar later vertelt hij voor het eerst zelf over hoe hij het land uit is gekomen. In een exclusief interview met de BBC vertelt Ghosn hoe hij anderhalf uur in een muziekkist lag.
Ghosn werd in november 2018 in Japan opgepakt toen Nissan hem beschuldigde van fraude, iets wat de voormalige automagnaat altijd heeft ontkend. ,,Het is alsof je door een bus wordt aangereden of dat je iets heel traumatisch is overkomen. De enige herinnering die ik van dit moment heb, is shock en trauma‘’, beschrijft Ghosn het moment van zijn arrestatie. ,,Plots moest ik leren leven zonder horloge, zonder computer, zonder telefoon, zonder het nieuws en zonder een pen.”
Ruim een jaar bevond Ghosn zich afwisselend in de cel of onder huisarrest thuis in Tokio. Als hij veroordeeld zou worden, riskeerde hij een gevangenisstraf van vijftien jaar.
Ontsnapping
Toen Ghosn gezegd werd dat hij geen contact meer mocht hebben met zijn vrouw Carole, besliste de voormalige Nissan-CEO om een ontsnappingspoging te wagen. ,,Het plan was dat ik mijn gezicht niet kon vertonen, dus moest ik me ergens kunnen verstoppen. De enige manier dat ik me kon verbergen was in een kist of bagage zodat niemand me zou zien en niemand me zou herkennen. Alleen op die manier kon het plan werken”, aldus Ghosn. Zijn keuze voor een muziekkist was ‘de meest logische optie, aangezien er op dat moment veel concerten plaatsvonden in Japan’.
Ghosn beschrijft hoe hij zich op de dag van zijn verdwijning zo normaal mogelijk gedroeg, zijn kostuum inwisselde voor alledaagse kledij en de trein naar Osaka nam. Daar stond een privévlucht klaar. Maar Ghosn moest zich eerst in een hotel in de buurt in de kist verstoppen.
,,Op het moment dat je in de kist stapt, denk je niet aan het verleden of aan de toekomst. Je denkt alleen aan het moment zelf”, vertelt Ghosn. ,,Je bent niet bang, je voelt ook geen emoties en bent louter geconcentreerd op het feit dat dit je enige kans is. Als je die laat schieten, dan bekoop je het met een leven als gegijzelde in Japan.”
Ghosn schat dat hij in totaal anderhalf uur in de kist doorbracht. Al voelde dat eerder als ‘anderhalf jaar’. ,,De dertig minuten in de kist wachtend tot het vliegtuig opsteeg, waren waarschijnlijk de langste van mijn leven.”
Vrij man
Ghosn landde uiteindelijk in de Libanese hoofdstad Beiroet. Libanon heeft geen uitleveringsverdrag met Japan, waardoor Ghosn zijn dagen daar kan doorbrengen als een vrij man.
Michael en Peter Taylor, de twee Amerikanen die Ghosn hebben geholpen bij zijn ontsnapping, werden ondertussen uitgeleverd aan Japan en riskeren gevangenisstraffen tot drie jaar. Ook Ghosns voormalige Nissan-collega Greg Kelly riskeert een gevangenisstaf.
Hoe kijkt Ghosn naar die processen tegen de mensen die in Japan zijn achtergebleven? ,,Ik heb medelijden met alle mensen die slachtoffer zijn van het gijzelaarsrechtsysteem in Japan, allemaal.‘’
Het volledige interview met Carlos Ghosn wordt vanavond om 23 uur uitgezonden op BBC4.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Liège in plaats van Luik? No way! Nieuwe verkeersborden bij Antwerpen moeten weg
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Zo voorkom je die irritante statische schok als je uit de auto stapt
Statische elektriciteit kan ervoor zorgen dat het simpelweg aanraken van een autoportier pijnlijk wordt. De kenmerken zijn bekend: een kleine stroomstoot, vergezeld van een knetterend geluid én een pijnlijke steek. Maar hoe komt dat en - belangrijker nog - hoe vermijd je het? -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadfietsen onder de 2000 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Een wat langere recreatieve tocht moet ook kunnen. De blits maken? Mwah, nooit weg. Comfortabel zitten is heel belangrijk. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen onder de 2000 euro. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
2
Als je de betekenis kent van deze zwarte streep op Duitse verkeersborden, scheelt dat veel stress
-
-
-
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 2500 en 3000 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Een wat langere recreatieve tocht moet ook kunnen. De blits maken? Mwah, nooit weg. Comfortabel zitten is heel belangrijk. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen tussen de 2500 en 3000 euro.