Peugeot 408: Grand Cru of een wijntje?
AutotestDe 408 is volgens Peugeot een sedan, maar dat klopt niet. Het is formeel een liftback, maar ook een coupé en met een beetje fantasie een SUV-coupé. Dat, gecombineerd met zijn eclectische ontwerp, zorgt in de praktijk voor een mooi mengelmoesje.
In de wijnwereld kent men het begrip blends. Dat zijn verschillende wijnsoorten die - oneerbiedig gezegd - bij elkaar in een vat worden gegooid, in de hoop dat het eindresultaat meer is dan de som der delen. In de autowereld noemen we zoiets een cross-over. Zo'n auto heeft dan bijvoorbeeld de rijhoogte van een SUV, de stoere wielkasten van een terreinwagen, de aflopende daklijn van een coupé en de laadcapaciteit van een liftback.
Lamborghini Urus
Bij Peugeot hebben al deze elementen geleid tot de 408, maar de tijd zal leren of hier sprake is van een Grand Cru of een wijntje. Want er gebeurt ontwerptechnisch gezien wel heel veel bij de Peugeot 408. Ook al omdat de designers hebben gemeend om een aantal stijlelementen van de Lamborghini Urus over te moeten nemen. Deze vorm van mimicry gebruikten ze al eerder bij de Peugeot 406 coupé, die sterk deed denken aan een klassieke Ferrari, maar omdat deze auto was ontworpen door Pininfarina was hier geen sprake van het ‘lenen’ van designelementen.
Kattenoren
De Lamborghini-kenmerken beperken zich niet alleen tot de ‘kattenoren’ in de bovenhoeken van de achterruit van de 408, de vreemde uitstulpingen op de voor- en achterbumper en de brede wielaksten achter. Ook het stuur en de stiksels van stoelen en dashboard doen aan de Urus denken. Maak de 408 wat korter en breder en de overeenkomsten zijn frappant. Tijdens de presentatie horen we er niemand over, maar het is ongetwijfeld opzet geweest om de 408 op deze manier zo stoer mogelijk te doen overkomen. De kattenoren zijn volgens Peugeot overigens ook functioneel: hier zjn namelijk de scharnieren van de achterklep onder verwerkt, zodat meer hoofdruimte achterin resteert.
Citroën C5 X
De 408 is gebaseerd op de Citroën C5 X, waarmee deze auto zijn technische basis deelt. Het is een bekende truc van moedermaatschappij Stellantis, dat zoveel mogelijk platforms probeert te delen met andere merken om kosten te besparen. En alhoewel dat laatste af en toe tot enige kritiek leidt, staat het overkoepelende orgaan van merken als Peugeot, Citroën, Jeep, Alfa Romeo en Lancia hier niet alleen in. De Volkswagen Groep is er zelfs groot mee geworden. Vergeleken met de Citroën is de Peugeot 408 echter veel minder polariserend en de kans is groot dat de auto bij hele volksstammen in de smaak zal vallen.
Het interieur is in grote lijnen identiek aan dat van de 308. Dat is fijn en vanzelfsprekend omdat de auto veel techniek, componenten en materialen deelt met dit model. En dus is ook de binnenzijde van de 408 donker maar stijlvol met een luxueuze uitstraling en tevens voorzien van een groot centraal scherm dat naar de bestuurder is gericht. Het beeldscherm bestaat uit meerdere lagen voor driedimensionale weergave en dat oogt niet alleen futuristisch, maar vergroot ook de afleesbaarheid. Ook de materialen zijn mooi en zacht en de stoelen zitten prettig.
i-Cockpit blijft omstreden
Qua gebruiksgemak valt er ook weinig te klagen. Je hebt de beschikking over een grote achterklep waar je makkelijk boodschappen indoet en uithaalt, de beenruimte achterin is meer dan voldoende en als je niet al te lang bent kun je vast en zeker ook prima leven met de door Peugeot veelgeroemde i-Cockpit met zijn compacte stuur. Veel mensen zullen het stuur echter veel lager moeten zetten dan ze gewend zijn om de digitale wijzerplaten goed te kunnen zien.
Andere minpunten zijn de liters die je verliest wanneer je kiest voor een hybride én de 690 Watt geluidsinstallatie van Focal. De bagageruimte is dan plotseling niet 690 liter, maar 454 liter groot. Ook zorgt de uitklapbare middenconsole op de achterbank ervoor dat je in het midden niet echt comfortabel zit. Het infotainmentsysteem is daarentegen overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Het ziet er niet alleen modern uit, maar reageert ook redelijk vlot. Nog een pluspunt: met één druk op de knop kun je alle rijhulpsystemen uitzetten. Niet slim om te doen, maar soms wel fijn, zeker wanneer de wegmarkering slecht is.
Standaard met 1,2 liter driecilinder
De motoren zijn allemaal bekend van andere varianten van dit zogeheten EMP2-platform van Stellantis. Het instapmodel van de 408 is voorzien van de 1,2-liter driecilinder turbobenzinemotor met 130 pk. Een stuk sterker is de later leverbare plug-in hybride met 180 pk systeemvermogen en het topmodel is ook een plug-in hybride, maar dan 225 pk sterk. Deze laatste versie was als enige beschikbaar tijdens de tests. Het model blijkt tijdens de testritten stil en zuinig.
De aandrijflijn bestaat uit een 180 pk sterke 1,6 liter viercilindermotor en een 81 kW sterke elektromotor. Beide aandrijvingen werken uitsluitend op de voorwielen via een achttraps automatische transmissie. Daarmee accelereert de Hij moet van 0-100 km/u gaan in 7,9 seconden en de topsnelheid is 233 km/u. Volledig elektrisch daarentegen is bij 135 km/u al voorbij.
Oorverdovende stilte
Dat elektrisch rijden in de praktijk vaak tegenvalt, is bekend. Ook hier kunnen we met een volle accu volgens de boordcomputer slechts 41 kilometer elektrisch rijden, terwijl Peugeot 64 kilometer belooft. Aan de buitentemperatuur kan het niet liggen, want die is met 14 graden weliswaar iets minder dan ideaal, maar niet zo laag dat het de reikwijdte zwaar kan beïnvloeden.
Het wegrijden gaat altijd elektrisch bij de Peugeot en dat is een waar genoegen. De stilte aan boord is oorverdovend. Niet alleen door het ontbreken van een verbrandingsmotor, maar ook door de absentie van wind- en bandengeluid. Hoewel comfort voorop staat - de voorstoelen kunnen bijvoorbeeld niet alleen verwarmen, maar ook masseren - is de auto iets sportiever geveerd dan zijn evenknie C5 X. Door het kleine stuur lijkt de auto ook sneller in te sturen en dat vergroot het gevoel van sportiviteit.
Echte kilometervreter
Echt snel voelt deze topversie echter niet en opwindend wordt het ook nooit. Dat komt vooral door de traag op gaspedaal- en schakelcommando’s reagerende aandrijflijn. Wel knap: het gevoel in het gaspedaal verandert niet wanneer de ene motor het van de andere overneemt. De ruim 1700 kilo wegende carrosserie helt echter nauwelijks over in de bochten en op langere ritten doet de 408 het uitstekend. Het onderstel voelt stevig aan en is toch in staat om oneffenheden goed te absorberen.
Vanaf € 41.390
In Nederland kost de goedkoopste 408 minimaal 41.390 euro, ongeveer 3.000 euro meer dan een vergelijkbaar uitgeruste 308 SW. Die heeft de bekende 1.2 Puretech benzinemotor in zijn neus, die met hulp van een turbo een vermogen van 130 paardenkrachten (96 kilowatt) levert en altijd is gekoppeld aan een automaat met acht versnellingen.
De 1.2 Puretech is de enige 408 zonder elektrische aandrijving. De andere twee opties in de prijslijst zijn allebei een hybride met een stekker: dankzij een accupakket van 12,4 kilowattuur kan je volgens Peugeot elke laadbeurt tot 60 kilometer elektrisch rijden. De goedkoopste 408 Plug-in Hybrid heeft een totaalvermogen van 180 pk (133 kW) en kost minimaal 46.160 euro, terwijl de sterkere variant 225 pk (165 kW) levert en minstens 49.669 euro kost.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit kost de Peugeot 408: 308-alternatief is ‘origineler’ maar ook duurder
De nieuwe Peugeot 408 is een opvallender en origineler alternatief voor de ‘gewone’ 308, maar de vijfdeurs ‘crossover’ blijkt ook wat prijziger. In Nederland kost de goedkoopste 408 minimaal 41.390 euro, ongeveer 3.000 euro meer dan een vergelijkbaar uitgeruste 308 SW. Wie een 408 kiest, krijgt echter wel een veel spraakmakender auto voor de deur. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
Zoveel kost tien jaar onderhoud van een Bugatti
De Bugatti Chiron is een van de meest iconische en dure sportwagens ter wereld. Er zijn maar weinig mensen die deze supercar kunnen betalen. En zelfs als je eenmaal hebt afgerekend wachten er astronomische vervolgkosten. -
Schoonmaaktip van de week
Met deze tips bespaar je een hoop geld en heb je ook nog eens lekker zachte handdoeken
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: handdoeken. -
AUTOTEST
Test: waarom de Citroën C5 X de comfortabelste auto is
De Citroën C5 X is van alles wat: een vijfdeurs auto met een coupé-achtige daklijn. Gestrekter en hoger dan een hatchback, maar weer niet zo hoog als een SUV. Deze Citroën heeft veel te bieden, zo blijkt.
-
Dit buurland houdt verkeersboetes in op het salaris van wanbetalers
België kan onbetaalde boetes nu nog makkelijker innen door de bedragen rechtstreeks van het salaris van de overtreder in te houden, of zelfs door het voertuig van de overtreder aan de ketting te leggen. -
-
-
Extra geld vanwege energierekening: kom ik in aanmerking voor Noodfonds en hoe vraag ik het aan?
Moeite met het betalen van de energierekening, ondanks het prijsplafond? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het tijdelijke Noodfonds Energie, dat gisteren werd gelanceerd. We beantwoorden vijf vragen en antwoorden over deze steunmaatregel. -
De vernieuwde DS 3 E-Tense: van alles een beetje meer
De DS 3 E-Tense deelt zijn techniek met een hele reeks elektrische modellen van Peugeot, Opel en Citroën. Al deze auto’s krijgen de komende tijd een sterkere motor en een iets grotere accu, waarmee ze een grotere actieradius hebben. De primeur is weggelegd voor de vernieuwde DS 3 E-Tense.