Peugeot, Opel en Citroën aangeklaagd wegens sjoemelsoftware
De Nederlandse Stichting Car Claim dient namens gedupeerde autobezitters een claim in tegen de autofabrikanten Peugeot, Opel, Citroën en DS. De merken wordt verweten sjoemelsoftware te hebben toegepast in dieselauto's. Volgens de stichting kan de claim oplopen tot 3 miljard euro.
De stichting, bekend van een soortgelijke rechtszaak tegen Volkswagen, stelt op basis van diverse onderzoeksrapporten en emissietests dat ook de dieselauto’s van Peugeot, Citroën, DS en Opel verboden sjoemelsoftware bevatten. Het zou alleen al in Nederland om zo’n 300.000 voertuigen gaan.
De Nederlandse stichting komt in de collectieve, juridische procedure op voor alle automobilisten in Nederland die in de periode van 1 september 2009 tot 1 september 2019 een gemanipuleerde dieselauto hebben gekocht of geleased. De procedure is tevens gericht tegen de Nederlandse importeur en dealers. Ook de Nederlandse moedermaatschappij Stellantis, die is ontstaan uit een fusie tussen PSA (Puegeot/Citroën/DS, Opel), Fiat en Chrysler/Jeep, wordt gedagvaard.
Eind november diende de stichting ook al een massaclaim wegens sjoemelsoftware in tegen het Franse Renault en het Roemeense Dacia, beide onderdeel van de alliantie Renault-Nissan. In het buitenland lopen al jaren tal van massaclaims tegen de auto-industrie vanwege het dieselschandaal.
In Frankrijk worden Peugeot en Citroën inmiddels strafrechtelijk vervolgd, terwijl Opel recent in Duitsland een miljoenenschikking trof om dat te voorkomen. In de VS en in Duitsland heeft Volkswagen vele schadevergoedingen toegekend, maar niet in Nederland.
VW haastte zich al om op volledig elektrische auto's over te schakelen
Het sjoemeldieselschandaal bij het Duitse Volkswagen kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens tijdens de analyse door autoriteiten schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. En Volkswagen voelde zich genoodzaakt sneller dan bedoeld over te schakelen op volledig elektrische auto's.
In Nederland bepaalde de rechter in juli in een zaak van de Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers kopers van van sjoemeldiesels recht hebben op in totaal honderden miljoenen euro’s compensatie. In deze zaak loopt op dit moment nog een hoger beroep.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Nederland pakte sjoemelende automerken onterecht niet aan’
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mogen autofabrikanten wel sjoemelen met het rijbereik?’
‘Regelmatig verbaas ik mij over de fabrieksopgave van het brandstofverbruik of (bij elektrische auto’s) rijbereik’, aldus lezer J.F. Jonker in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Zo vermeldt Tesla voor de Model Y een rijbereik van 507 kilometer, maar dat blijkt in de praktijk circa 400 kilometer. Dit is toch regelrechte misleiding? Voor de sjoemelsoftware worden autofabrikanten vervolgd, maar is dit niet hetzelfde? Als we een verpakking kopen waarop staat dat er 1000 gram in zit, dan moet dat gewicht er toch ook echt in zitten?’ -
Voormalig ontwikkelingsingenieur: ‘Top van de Volkswagen Groep wist van sjoemelsoftware’
Een voormalig ontwikkelingsingenieur van motoren bij Volkswagen-dochter Audi, Giovanni P., heeft voor de rechtbank in München verklaard dat de topmensen van de autobouwer op zijn minst enige kennis hadden van het feit dat er in auto's software geïnstalleerd werd om emissietests te omzeilen. -
20.000 sjoemeldieselrijders slepen Volkswagen voor de rechter
De rechtbank Amsterdam is vanochtend begonnen aan de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers. Car Claim treedt op namens zo'n 20.000 automobilisten die stellen dat ze gedupeerd zijn door het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen. -
Kopers sjoemeldiesels VW hebben recht op compensatie, vindt de rechter
De kopers van zogenoemde sjoemeldiesels van Volkswagen hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro’s compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers. Volkswagen gaat in beroep tegen de uitspraak.
-
Ministerie deed aangifte tegen Fiat Chrysler om sjoemelsoftware in dieselmotoren
-
-
-
Sjoemelsoftware Volkswagen officieel illegaal: ‘Belangrijk wapen in juridische strijd’
De sjoemelsoftware die vooral Volkswagen jarenlang in haar auto’s heeft gestopt is in strijd met Europese wet- en regelgeving. Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie in Parijs. -
Oud-bestuurders VW staan nu persoonlijk voor de rechter voor dieselgate
Het Volkswagen-concern is kind aan huis bij de processen over het dieselschandaal. Vandaag begint in Duitsland het proces tegen de mensen, oud-bestuurders en -ingenieurs achter het schandaal. De bestuurders hangen gevangenisstraffen tot wel tien jaar boven het hoofd.