De racewagen van Mussolini werd teruggevonden in Afrika
Volledig scherm
De racewagen van Mussolini werd teruggevonden in Afrika © Thornley Kelham

Racewagen van ‘coureur’ Mussolini teruggevonden in Afrika

De Italiaanse dictator Benito Mussolini kocht in 1930 een Alfa Romeo 6C 1750 SS raceauto. De auto dook onlangs op in Zuid-Afrika en wordt nu gerestaureerd in Groot-Brittannië.

De Alfa Romeo werd nieuw geleverd aan autoliefhebber Mussolini op 13 januari 1930 voor een bedrag van 60.000 Lire. Volgens website Motor1.com zou dat nu zo'n 31.000 euro zijn - een koopje dus. Nadat hij de auto in ontvangst had genomen, deed Mussolini met de auto mee aan verschillende races in heel Italië.

De Alfa Romeo 6C racewagen
Volledig scherm
De Alfa Romeo 6C racewagen © Thornley Kelham

De Alfa Romeo 6C was destijds een succesvolle racewagen. De auto's deden het vooral goed in de Mille Miglia. De auto van Mussolini was voorzien van een ander uiterlijk door carrosseriebouwer Stabilimenti Farina, maar dat werd later weer vervangen door een gestroomlijnde carrosserie, die inmiddels grotendeels in verval is geraakt. Het chassis, de achteras en de versnellingsbak van de auto zijn echter wel origineel. 

Alfa Romeo 6C
Volledig scherm
Alfa Romeo 6C © Thornley Kelham

Er zijn geen aansprekende prestaties bekend van de racende dictator en na een paar jaar verkocht Mussolini de auto. Uiteindelijk belandde de 6C in handen van een man die de auto eind jaren dertig naar Eritrea in het oosten van Afrika bracht - destijds een kolonie van Italië. Daar werd de auto onlangs teruggevonden in erbarmelijke staat en verscheept naar de Verenigde Staten. De nieuwe eigenaar laat de auto restaureren, hetgeen niet eenvoudig zal zijn. De koplampen, spatborden en originele wielen ontbreken namelijk, evenals een correcte motor. De restauratie wordt bemoeilijkt doordat er niet veel originele foto’s bewaard zijn van de auto.

  1. ‘De politie mag soms nog wel harder rijden’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘De politie mag soms nog wel harder rijden’

    ,,Een lezer vroeg laatst of de politie de maximumsnelheid met meer dan 40 km/u mag overschrijden. Ja, dat mag als het nodig is voor ons werk en als het ook veilig kan. In onze brancherichtlijn staat dat je mag afwijken, mits het nodig en verantwoord is. Bovendien moeten wij dit melden. Vrijgesteld van deze meldplicht zijn eenheden belast met verkeershandhaving, persoonsbeveiliging, arrestatieteams et cetera. Als bestuurder blijf je altijd verantwoordelijk voor je gedrag en als je brokken maakt door onverantwoord rijden, word je op het matje geroepen”, meldt lezer Richard Valenteijn, o.a. motorrijder politie Noord-Holland.