Renault Espace keert terug, als SUV
Renault heeft een nieuwe generatie van de Espace onthuld. De auto keert dus terug, maar deze keer niet als MPV, maar als SUV. Je kunt het interieur naar wens indelen met vijf of zeven zitplaatsen.
De vormgeving is geen grote verrassing: de nieuwkomer is gebaseerd op de bestaande Renault Austral, al is hij 21 centimeter langer. Vooral de zitplek op de tweede rij is verbeterd, met meer dan 32 centimeter ruimte op kniehoogte. Van die zitrij zijn de rugleuningen ook tot 31 graden schuin te zetten, wat tot een comfortabeler zit leidt. Op de derde rij is de zitplek krapper, maar wordt nog altijd 12,8 centimeter ruimte op kniehoogte geboden. De nieuwe Espace is 14 centimeter korter dan de vorige generatie.
De stoelen op de tweede rij kunnen over 22 cm worden verschoven en omgeklapt, voor extra bagageruimte. Met de tweede zitrij in de voorste stand en de derde rij in de vloer opgeborgen, biedt de vijfpersoons indeling 777 liter bagageruimte. Alle passagiers beschikken over USB-C-aansluitingen. Het optionele panoramadak is 1,33 meter lang en 84 cm breed. Dankzij een speciale coating is er geen verduisteringsgordijn nodig om de hitte en verblinding van de scherpe zon tegen te gaan.
Het infotainment is voorzien van een besturingssysteem van Google. Traditiegetrouw biedt de nieuwe Espace veel opbergruimte. In totaal gaat het om 39 liter aan bergvakken, waarvan 20 liter voorin. Zo heeft het dashboardkastje ruim 6 liter inhoud en de portiervakken 4 liter. Ook de middenconsole telt twee grote bergvakken.
De motorkracht komt van een 147 kW (200 pk) sterke E-Tech hybride aandrijflijn. Daarmee kan met een volle tank een afstand tot 1.100 km worden afgelegd. De hybride-aandrijflijn bestaat uit een 1,2-liter driecilinder turbobenzinemotor (96 kW/130 pk) en twee elektromotoren. De auto wordt gebouwd in het Spaanse Palencia.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM3
Rechters en justitie ergeren zich aan bureaus die boetes aanvechten: 'Ze verdraaien de feiten’
-
Dit moet je weten over het creëren van een 'reddingsstrook' in vakantielanden
Het vrijmaken van een ‘reddingsstrook’ is verplicht in een aantal Europese landen. Automobilisten moeten bij een file dan het midden vrijhouden voor hulpdiensten op wegen van twee of meer rijstroken. Maar hoe werkt dat precies? -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
‘Prijsstijging auto’s tot tien keer hoger dan EU beweert bij invoering nieuwe milieunorm’
Nieuwe benzineauto’s worden circa 2000 euro duurder wanneer vanaf 2025 de strengere Europese milieunorm Euro 7 wordt ingevoerd. Dat beweert de Acea, de Europese club van autofabrikanten. Acht EU-landen hebben zich deze week tegen de nieuwe uitstootnorm gekeerd.
-
fotoreportage
Amerikanen zijn dol op de ‘Nederlandse’ VW-bus
-
-
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 2500 en 3000 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Een wat langere recreatieve tocht moet ook kunnen. De blits maken? Mwah, nooit weg. Comfortabel zitten is heel belangrijk. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen tussen de 2500 en 3000 euro. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?