Auto-expert Niek Schenk.
Volledig scherm
Auto-expert Niek Schenk. © Bart Hoogveld / Hollandse Hoogte

Richting aangeven op een rotonde: zó hoort het

AUTO-EXPERTVeel automobilisten lijken er hun eigen gewoontes op na te houden als het gaat om het aangeven van richting op een rotonde. ‘Maar is het niet zo dat je alleen bij het verlaten van de rotonde richting moet aangeven?’, vraagt lezer Marjolijn Kremer zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.

9 reacties

 • J.R. Arnolli

  2 maanden geleden
  Richting aangeven doe bij verandering van rijbaan, daar valt afslaan dus óók onder. Op een rotonde geef dus richting aan, als je de rotonde verlaat (rondje rotonde is in feite een doorgaande weg) èn, mocht een rotonde uit meerdere banen bestaan, dan geef je óók richting aan, als tussen één van die banen wisselt/voorsorteerd.
 • W. Hage

  2 maanden geleden
  Bij veel auto's is een richtingaanwijzer naar rechts nauwelijks te zien. Dus waarom zou je dan niet richting aangeven naar links zolang je op rotonde blijft. Medeweggebruikers laten zien wat je van plan bent. Is veiliger en toch niet zo moeilijk. Als je voor een ( langzaam )overstekende eend moet stoppen dan die je even je knipperlichten aan; niet verplicht maar wel laat je medeweggebruikers zien dat er wat aan de hand is.
 • Ensar Arı

  2 maanden geleden
  @Lex Weijden Van der - Dus ook links knipperen als je rechtdoor gaat rijden op de rotonde? Niet zo handig, lijkt mij.
 • Marco Poel

  2 maanden geleden
  Ter aanvulling.. Dus wegdek is daar minder breed en rijd ik alvast de bocht naar links zodat de ander ook een makkelijke bocht kan maken. Je raadt het.. Die gaat rechtdoor en rechtsaf met aanwijzer naar links.. Dus, gewoon bij verlaten rotonde. Net als fietsers op bepaalde oversteken ineens voorrang verlenen, terwijl ze dat niet hebben. Iets duidelijks niet ineens onduidelijk maken.
 • Marco Poel

  2 maanden geleden
  Gewoon enkel bij verlaten rotonde. Het slaat werkelijk nergens op als je heel simpel denkt. Ik doe mijn richting uit naar links, maar ga naar rechts. Mocht je toch tegen de regels ingaan, doe dan aub op de rotonde pas richtingaanwijzer aanzetten. Ik heb meermaals dat ik in Zwolle vanuit de van Muudenstraat de van Wevelinkhovenstraat op wil rijden in de richting van de rotonde. Dan komt een auto vanuit de stad en heeft richting aan naar links. Echter sta ik in de weg, die is daar minder breed.
 1. Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
  lezersvraag

  Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?

  Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.