Swind EB-01
Volledig scherm
Swind EB-01 © Swindon

's Werelds snelste e-bike haalt 100 km/u en kost € 17.000

De Britse fabrikant Swindon introduceert een e-bike die een voor fietsers duizelingwekkende topsnelheid van 100 kilometer per uur haalt. E-bikes gaan normaliter niet harder dan 45 km/u.

De revolutionaire fiets, met de naam Swind EB-01, wordt aangedreven door een 15 kW/20 pk sterke elektromotor en met opgeladen batterijen kan hij 130 kilometer ver komen. Daarna moet de fiets anderhalf uur aan het stopcontact. In de lichtgewicht constructie zijn aluminium en koolstofvezel toegepast. Schijfremmen voor en achter moeten ervoor zorgen dat de fiets ook weer snel stilstaat, als het moet. 

In Nederland zullen we de supersnelle fiets niet vaak tegenkomen. Hier geldt voor elektrische fietsen immers een maximumsnelheid van 45 km/u en bovendien staan snelle fietsers regelmatig ter discussie met het oog op de verkeersveiligheid.

De fabrikant denkt de e-bike vooral te verkopen aan vermogende snelheidsduivels, zoals de eigenaren van superjachten of de bezitters van supersportauto's. De fiets heeft immers een prijskaartje van 17.000 euro. Overigens heeft Swindon wel de nodige ervaring met snelheidsduivels: het bedrijf is toeleverancier en dienstverlener voor supercar-fabrikanten en raceauto-bouwers.