Volledig scherm
© Skoda

Skoda Scala: hoger op de ladder

Rij-impressieHij deelt zijn onderstel met de Volkswagen Polo, maar zijn afmetingen komen overeen met een Golf. De Skoda Scala is de nieuwe compacte ster van Skoda en gaat brutaal de strijd aan met zijn beroemde concernbroeders.

Skoda heeft werk van zijn nieuwste creatie gemaakt: pas na een ontwikkeltijd van drie jaar en twee miljoen testkilometers werd de Scala goed genoeg bevonden voor de sprong in het diepe. De naam Scala komt uit het Latijn en betekent ‘ladder’. Dat spreekt boekdelen voor de ambities van Skoda: het gaat bewust een trapje hoger met de Scala. In uitstraling, maar ook met zijn grotere afmetingen. 

Volledig scherm
© Skoda

De voorganger van de Scala was de wat onopvallende Rapid Spaceback. Dat het roer om zou gaan bij Skoda, liet een flitsende Vision RS-designstudie al zien op de autosalon van Parijs. De Scala werd op deze auto gebaseerd, alleen de glazen achterklep heeft nog iets weg van de Rapid Spaceback. Hij wordt een directe concurrent voor de Volkswagen Golf. Skoda heeft dus zomaar twee troeven in de compacte middenklasse: ook good old Octavia blijft gewoon in de prijslijst staan.

Volledig scherm
© Skoda

De Scala is voorzien van led-dagrijverlichting, volledige led-koplampen zijn optioneel. De achterlichten (eveneens led) zijn niet meer vierkant, maar langgerekt en hebben scherpe, strakke vormen. Tussen de lichten staat in koeienletters de naam Skoda, wat doet vermoeden dat de exterieurdesigner wellicht vroeger oogarts was. Ook onderhuids is de Scala nieuw: hij is de eerste Skoda die gebruikmaakt van het MQB A0-platform, waarvan ook de Audi A1 en de Volkswagen Polo gebruikmaken.

Skoda denkt doorgaans een maatje groter: de Octavia en de Superb hebben zich al bewezen als ruimtewonders. En dus gaat Skoda de A1, de Polo én de Golf brutaal voorbij, met een lengte van 4,36 meter en een breedte van 1,79 meter. Ter vergelijking: de Audi A1 is 4,03 meter lang, de Golf 4,26 meter. De kofferruimte is enorm: er past 467 liter in, wat kan worden uitgebreid tot 1410 liter wanneer je de achterbank neerklapt. Wat nog het meest vrolijk stemt, is de ruimte op de achterbank. Dat is bij veel merken de sluitpost op de begroting, maar ook met een lengte van 1,90 meter zit je uitstekend, zo blijkt. De Scala is 5 centimeter langer dan de Rapid Spaceback.

Volledig scherm
© Skoda

Vermogen

De Skoda Scala staat in de lente bij de dealer, met drie benzinemotoren en een diesel. De 1.0 TSI-motor met 95 pk en een handgeschakelde vijfbak is de instapper, deze motor komt ook in een sterkere variant met 115 pk en een zesbak. Wie nog meer vermogen wil, kan de 1.5 TSI met 150 pk kiezen, die ook met een zeventraps transmissie met dubbele koppeling (DSG) kan worden uitgerust. Er is één dieselmotor beschikbaar: een 1.6 TDI met 115 pk, AdBlue-inspuiting en SCR-katalysator. In een later stadium volgt een versie op aardgas, die goed is voor 95 pk.

Praktijk

Hoewel de auto pas gisteren officieel werd onthuld, konden wij eerder alvast rijden met een gecamoufleerd voorseriemodel, in combinatie met de 115 pk sterke 1.0 TSI. De versie met handbak schakelt nauwkeurig, bij de versie met DSG-transmissie merk je dat alles erop gericht is om het toerental en het verbruik zo laag mogelijk te houden. Onder normale omstandigheden schakelt de bak zo snel mogelijk richting de hoogste versnelling. Toch kun je ook deze versie verleiden tot snelle sprints, maar dat hangt er maar helemaal vanaf hoe goed je je rechtervoet in bedwang kunt houden.

Volledig scherm
© Skoda

Onderstel

Vooral het onderstel maakt indruk, zelfs asfalt van slechte kwaliteit weet hij meesterlijk glad te strijken. Het comfort gaat niet ten koste van de rijeigenschappen: je voelt nog prima wat er onder de wielen gebeurt. Optioneel kun je de Scala bestellen met een sportonderstel (Sport Chassis Preset) met twee rijprogramma’s: Normaal en Sport. Het onderstel is 15 mm verlaagd en een tandje steviger geveerd.

Volledig scherm
© Skoda

Veiligheid

Dankzij het MQB A0-platform kan Skoda zijn nieuwe compacte middenklasser met een keur aan veiligheidsopties uitrusten. Adaptieve cruisecontrol staat op de optielijst en werkt tot 210 km/h. De dodehoekwaarschuwing staat in de waakstand als een inhalende auto de Scala tot op 70 meter is genaderd, 50 meter eerder dan voorheen. Ook een parkeerassistent en Crew Protect Assist – dat bij een onafwendbaar ongeluk de ramen sluit en de gordels aanspant – zijn leverbaar tegen meerprijs. Voor een spoorassistent en city stop met noodremfunctie hoef je niets bij te betalen.

Volledig scherm
© Skoda

Enorm scherm

Dat Skoda allang geen budgetmerk meer is, merk je aan de introductie van de chique 10-inch Virtual Cockpit, met vijf verschillende weergaven. Let ook op het enorme infotainmentscherm van 9,2 inch in het midden van het dashboard, Skoda meldt vol trots dat er geen concurrent is met een groter scherm. De Scala kan worden geleverd met de nieuwste generatie online diensten van Skoda. Dankzij de ingebouwde simkaart is de auto altijd met internet verbonden. Zo gaat het hard met Skoda: van Oostblokmerk via budgetmerk tot pronkstuk van de Volkswagen-groep. Met de Scala krijgt Skoda zowaar een elitair randje.