Slechts zes procent van alle kilometers in Nederland wordt gereden met 130 km/u, aldus Flitsmeister
Volledig scherm
Slechts zes procent van alle kilometers in Nederland wordt gereden met 130 km/u, aldus Flitsmeister © Getty Images

‘Slechts zes procent van alle autokilometers wordt gereden met 130 km/u’

Als automobilisten op meer plekken maximaal 100 kilometer per uur rijden, zou dat een deel van de problemen wegnemen rond de stikstofhoeveelheden, rekende het RIVM deze week voor. Maar in de praktijk rijden we in Nederland al nauwelijks harder.

Dat blijkt uit een analyse die Flitsmeister maakte van het Nederlandse rijgedrag. De dienst keek naar de 650 miljoen kilometers die in een periode van vier weken gereden werden en concludeerde dat slechts in zes procent van de gevallen 130 kilometer per uur werd gereden.

Het zou nuttig zijn als deze bevindingen worden bekeken in het licht van het kabinetsvoornemen om de maximumsnelheid te verlagen om de uitstoot van stikstof te reduceren, stelde Jorn de Vries van Flitsmeister tegenover BNR Nieuwsradio. Volgens hem betekent een verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur een te verwaarlozen winst van 0,34 procent stikstofreductie.

De gegevens zijn volgens Flitsmeister niet bedoeld om de voorgestelde maatregelen af te schieten. De dienst wil naar eigen zeggen vooral een objectief inzicht creëren en eventueel met behulp van data meedenken over oplossingen. Stikstofexperts menen overigens dat de data van Flitsmeister weinig zeggen. Volgens hen is er in het rapport Remkes al rekening gehouden met het feit dat mensen met verschillende snelheden rijden.

  1. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

    ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.