Sludge-gevaar: waarom je je tank beter niet helemaal leeg kunt rijden
Sludge heet de dikke, olieachtige smurrie die zich na een paar jaar onderin je tank ophoopt. Dat prutje is niet fijn voor je motor en dus is het beter om altijd te tanken als je brandstofmeter op een kwart staat.
Zo lang mogelijk doorrijden met een tank benzine of diesel is verleidelijk en zonder risico. Een moderne auto geeft namelijk exact aan hoeveel kilometer je nog kunt rijden. Zelfs als de auto meldt dat je nog nul kilometer kunt rijden, houdt hij het in de regel nog wel een kilometer of tien vol.
Diesel? Eerst ontluchten
Handig is het echter niet, vinden ze bij de ANWB. Want wanneer je toch stilvalt met een oudere dieselmotor, is het niet altijd een kwestie van even met een jerrycan een paar liter erbij gooien en rijden maar. ,,Na het leegrijden van de tank en daarna weer vullen van de tank zullen veel diesels, na 15 tot 20 seconden doorstarten wel weer aanslaan”, aldus een woordvoerder. ,,Wanneer dat niet lukt, moet de motor eerst ontlucht worden en daar moet een expert aan te pas komen.”
Maar ook met een benzinemotor is het geen goed idee om op de laatste dampen naar de benzinepomp te rijden. De brandstofpomp kan volgens experts beschadigen door oververhitting. De benzine in de brandstoftank werkt namelijk als koeling voor de brandstofpomp, maar wanneer de benzine bijna op is, zal de brandstofpomp ook lucht aanzuigen. Dit kan zorgen voor oververhitting en beschadiging.
Residu
De belangrijkste reden om je tank altijd voor minimaal een kwart gevuld te houden, is dat vuil en vettigheid uit de brandstof zich verzamelt op de bodem van de tank. ,,Je moet van leeg rijden daarom geen gewoonte maken”, zegt Tom Huyskens van de Bovag. ,,Net als bij wijn zit er onder in de tank bezinksel van de brandstof, maar ook andere resten. Als je het niet op tijd bijvult, wordt dit residu opgeslurpt door de brandstofpomp en dat kan voor grote schade zorgen.”
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Zo ver komt een auto met een liter cola in de tank
-
PREMIUM15
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Rekentruc: zoveel kilometer kun je nog rijden als het reservelampje van je auto brandt
Hoeveel kilometer kun je nog rijden als je reservelampje brandt? Dat hangt af van het verbruik en hoeveel liter reserve jouw auto heeft. Gelukkig is er een trucje om de actieradius of het bereik van jouw auto vrij exact te bepalen. -
PREMIUM
Cultuuromslag nodig: ‘Bij de koffieautomaat moet het niet gaan over de nieuwste auto, maar over de fiets’
Wie autorijders op de fiets wil krijgen, moet van goeden huize komen, waarschuwt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen nu de overheid er een campagne tegenaan gooit. Waarom houden we toch zo van onze auto? -
‘Elektrische auto verbruikt tot 600 euro per jaar in stilstand’ en zo kun je dit vermijden
Bij de aanschaf van een elektrische auto kijken kopers vooral naar het aankoopbedrag en het gemiddelde verbruik tijdens het rijden. Maar ook als elektrische auto's stilstaan, verbruiken ze aardig wat energie. Uit onderzoek van energiestart-up Re.alto blijkt dat die kosten aardig kunnen oplopen.
-
‘Prijsstijging auto’s tot tien keer hoger dan EU beweert bij invoering nieuwe milieunorm’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJohn de croon
J Visser
HA Klomp
Peter Ambagtsheer