Knox Runabout Old Porcupine
Volledig scherm
Knox Runabout Old Porcupine © Flickr

Steenrijke oliemagnaat (80) omgekomen bij gruwelijk ongeluk met oldtimer, echtgenote kritiek

Een 80-jarige man is dit weekend in Londen overleden nadat hij was gecrasht met zijn auto uit 1903. Het gaat om de steenrijke oliemagnaat Ron Carey uit het Canadese Calgary. De man nam waarschijnlijk de verkeerde afslag tijdens zijn deelname aan een rally. Hij zat achter het stuur van een Knox Runabout ‘Old Porcupine’ voertuig uit 1903 tijdens de London naar Brighton Veteran Car Run.

Het ongeluk op de Britse snelweg M23 ontstond doordat de oldtimer in botsing kwam met een vrachtwagen. Carey, een verzamelaar van oldtimers met een totale waarde van 3,8 miljoen pond en een bekend lid van oldtimerclubs in zijn thuisstad, werd gedood nadat hij uit zijn auto was geslingerd, twee anderen raakten gewond. Vermoedelijk belandde de 80-jarige man per ongeluk op de snelweg nadat hij een verkeerde afslag had genomen en werd hij geramd door de truck.

De auto waarmee de man verongelukte was  een zogeheten Knox Runabout Old Porcupine uit 1903 - een auto met een acht pk sterke motor en een topsnelheid van slechts 56 km/u. Daarmee was het snelheidsverschil met het overige verkeer onverantwoordelijk groot. De man werd ter plekke dood verklaard. Zijn vrouw werd met ernstig hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht door een helikopter.

‘Een enorm verlies’

Rick Pikulski, een vriend van de miljonair, vertelde CTV News Calgary: ,,Ik ken Ron bijna 40 jaar, hij was zeer gerespecteerd en geliefd. Zijn overlijden is een enorm verlies.“ Een andere vriend, die liever niet bij naam genoemd wilde worden, zei dat Carey stierf terwijl hij deed waar hij van hield: autorijden. ,,Hij was zeer professioneel en reed altijd op deze oldtimers. Daar genoot hij erg van.”

Volgens een woordvoerder van de rally stond de auto ingeschreven bij de London to Brighton rally - een speciale rally voor vooroorlogse auto's. Het behoeft geen nader betoog dat bij de auto uit 1903 alle basisveiligheidssystemen van moderne auto's ontbraken. Er zaten vermoedelijk zelfs geen veiligheidsgordels in.

Ron Carey en zijn echtgenote
Volledig scherm
Ron Carey en zijn echtgenote © Facebook
Van de klassieke auto bleef na het ongeval bijna niets over
Volledig scherm
Van de klassieke auto bleef na het ongeval bijna niets over © UKNIP
  1. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

    ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.