Volledig scherm
Themabeeld © iStock

Tanken we binnenkort gerecycled plastic?

Tanken we binnenkort verdampt plastic in plaats van benzine? Als het aan enkele Britse onderzoekers ligt wel. Zij ontwikkelden een chemisch proces dat plastic kan omzetten in waterstofgas. En daar kun je tegenwoordig auto's op laten rijden.

Afval recycleren en tegelijkertijd brandstof opwekken: het lijkt te mooi om waar te zijn. Toch zetten de onderzoekers van de Britse Swansea University grote stappen in die richting. Ze ontwikkelden een procedé om weggegooid plastic om te zetten in waterstofgas.

Ze mengen het plastic met een lichtabsorberend element en een chemisch product. Die cocktail stellen ze vervolgens bloot aan UV-licht. Hierdoor ontstaat een chemische reactie waardoor het ecologische gas vrijkomt.

Beter met boter

PET, de meest gebruikte soort plastic, kan natuurlijk al langer gerecycleerd worden. Toch is dat in de praktijk niet altijd het geval. Voor je frisdrankflesje omgesmolten kan worden tot een ander product, moet het eerst helemaal schoongemaakt worden. Een werkje dat de recyclagefirma’s een aardige duit kost.

Daarnaast is gerecycleerd product net iets minder mooi en helder dan nieuw plastic. Vele grote bedrijven weigeren het ecologische alternatief daarom te gebruiken. Voor het opwekken van waterstof is die peperdure reiniging niet nodig. Enkele druppels cola of een grammetje boter staan het chemische proces niet in de weg. Sterker nog: vetten en olierijke producten versterken het effect zelfs.

69.995 euro

Toch zal het nog enkele jaren duren voor we allemaal op waterstof rondrijden. Voorlopig zijn de Toyota Mirai en Hyundai Nexo de enige auto's op de markt die op dit gas kunnen rijden. Je moet er wel minimaal 69.995 euro voor neertellen. Daarvoor krijg je wel een volkomen ecologische wagen met een stille motor die net als een normale auto in enkele minuten is volgetankt.

Volledig scherm
Een waterstofpomp van Toyota voor hun Mirai. © Reuters