Test Fiat Tipo Cross: extra ‘stoere’ gezinsauto pakt (vooral) punten met zijn prijs
AUTOTESTAls Cross ziet de opgefriste Fiat Tipo er net wat avontuurlijker uit. Maar onder de stoere aankleding schuilt vooral een nuchtere gezinsauto die het vooral moet hebben van zijn relatief gunstige prijs.
Fiat Tipo Cross (100 pk / 74 kW), vanaf € 25.858
Dat de Cross de rijkst uitgevoerde Tipo is, zie je vooral aan de buitenkant. Ten opzichte van de andere versies (Life en Sport) heeft deze topuitvoering SUV-achtige bumpers met contrasterende matte lak, andere 17 inch lichtmetalen wielen en een carrosserie die 16 centimeter hoger boven het asfalt uitsteekt. Dit laatste komt overigens vooral door de toevoeging van stoerdere dakrails, want je hoeft niet te rekenen op een bovengemiddeld hoge zitpositie.
Ook als Cross is de Tipo namelijk geen SUV, maar in zekere zin de opvolger van de Fiat Bravo. Hij is verkrijgbaar als de geteste vijfdeurs hatchback en als stationwagen en zit in de klasse van onder meer de Volkswagen Golf.
Verder is deze Fiat vooral een prijsvechter: zelfs de redelijk rijk uitgedoste Cross is al gauw zo’n 5000 euro goedkoper dan een vergelijkbare Kia Ceed, Opel Astra of Renault Megane. Met name dankzij de op de Cross standaard aanwezige hulpsystemen, zoals een automatisch noodremsysteem, een grootlichtassistent en adaptieve cruise control, biedt deze Fiat veel waar voor zijn geld. En hij is bovengemiddeld ruim.
Aan boord is het echter lastig te ontkennen dat je hebt gekozen voor de Transavia onder de compacte gezinsauto’s. Wat betreft technologie, uitstraling, materiaalgebruik en afwerking blinkt de Tipo niet uit. De kunststoffen zijn keihard en de vormgeving wat inspiratieloos, al valt er over het bedieningsgemak en de overzichtelijkheid weinig te klagen. Het rijgedrag houdt het midden tussen soepel en een tikkeltje suf, terwijl de 100 pk sterke 1.0 benzinemotor (de enige keuze die Fiat in Nederland levert) volstaat, maar niet bepaald levenslustig te noemen is. Daarbij valt ook het verbruik (tijdens deze test 1 op 11,9) tegen.
Plus
+ Handig formaat en vijf deuren
+ Aantrekkelijke prijs
+ Voldoende ruimte
+ Prima hulpsystemen
Min
- Tegenvallend (test-)verbruik
- Lui motorkarakter
- Vormgeving en sfeer interieur
- Materiaalgebruik en afwerking.
Eindcijfer
6,5
Conclusie
Deze Cross doet zijn best om leuk te zijn, maar hij is vooral nuchter en voordelig. Prima, maar hierdoor is de Tipo - ondanks zijn opgeleukte uiterlijk - een Fiat die je eerder met je verstand koopt dan met je hart.
Extra testnotities
De huidige generatie Tipo stamt al uit 2015, maar het model kwam in 2017 bij ons op de markt. In zekere zin (qua formaat in ieder geval) is dit de opvolger van de Bravo, die daarvóór weer de Stilo opvolgde. De eerste Tipo uit de geschiedenis zag eind jaren tachtig het levenslicht. Dit verklaart waarom er een gat van twintig jaar in het aanbod van Fiat Tipo occasions zit.
Naast de geteste Cross levert Fiat ook een minder stoer aangeklede versie van de vijfdeurs hatchback. Deze is leverbaar als basisversie en als iets luxere Life. Voor wie meer ruimte nodig heeft, is er ook een langere stationcar leverbaar. Waar de vijfdeurs Tipo 4,38 meter lang is, meet de stationwagen 4,57 meter. In andere landen kunnen consumenten ook een vierdeurs sedan krijgen.
Ook qua bagageruimte is de Wagon beduidend ruimer met een inhoud van 550 liter tegen 440 liter voor de hatchback. Waar de prijzen van de normale Tipo beginnen bij 22.190 euro, kost de ruimere variant minimaal 23.390 euro.
Begin dit jaar kreeg de Tipo een kleine opfrisbeurt. Hierbij verscheen er onder meer een nieuwe neus, waar voortaan het gemoderniseerde Fiat-logo op staat. Dit bestaat uit vier gestileerde letters. Vreemd genoeg zit op de achterklep nog het oudere beeldmerk, waarop de letters in een schildje staan.
Elke Tipo wordt in Nederland geleverd met een 1,0-liter driecilinder benzinemotor, voorzien van een turbo. Met een maximaal vermogen van 100 pk (74 kW) presteert deze voldoende voor dit type auto, maar daar is alles ook wel mee gezegd. Zeker wanneer je de krachtbron niet uitdaagt maar juist ontspannen rijdt, zet hij er niet graag de sokken in. Hij is voldoende soepel en stil, maar niet meer dan dat.
Het loont trouwens om de toeren van de motor laag te houden, want het brandstofverbruik schiet duidelijk omhoog zodra je de turbo meer aan het werk zet. Het testverbruik van een krappe 1 op 12 is niet om over naar huis te schrijven, maar wanneer je wat sportiever gaat rijden wordt de Tipo nog wat dorstiger.
Ook standaard is een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Dat klinkt wellicht wat armoedig in een segment waar de zesbakken en soepele automaten de norm beginnen te worden, maar in de Tipo past deze transmissie prima. Hij werkt licht en voldoende duidelijk en de verhoudingen blijken goed te zijn afgestemd op het karakter van de motor. Zo heb je op de snelweg niet te veel toeren; het motorlawaai valt mee, terwijl je bij inhalen toch redelijk wat souplesse voelt.
De relatief gunstige prijs van de Tipo is aantrekkelijk. Sterker nog, het is zijn grootste pluspunt. Vooral omdat hij het combineert met een prima standaarduitrusting: ook de goedkoopste versie beschikt al over een bandenspanningcontrolesysteem, een rijstrookassistent en een systeem dat je vertelt wat de maximumsnelheid is op de locatie waar je rijdt. Ook airco en een radio met usb en dab+ is standaard aanwezig, net als een automatische binnenspiegel en een stuurbekrachtiging met twee standen (eentje werkt lichter voor bijvoorbeeld inparkeren). Een misser van Fiat: het automatische noodremsysteem is pas standaard aanwezig op de duurste Cross.
Wie liever geen 15-inch stalen wielen en spiegelkappen en handgrepen zonder verf wil, kan beter de Life kiezen. Deze voegt voor 23.990 euro – naast 16 of 17 inch wielen – onder meer een groter aanraakscherm, een zonneklep met make-up spiegel en Apple Carplay en Android Auto toe. Ook krijg je automatische airconditioning en een armsteun tussen de voorstoelen.
Op de Cross schroeft Fiat meer moois, waaronder 17-inch ‘Diamond Cut’ wielen, volledige led-koplampen (met helderder licht), parkeersensoren voor en achter, een adaptieve cruise control en een usb-aansluiting voor de achterste passagiers. Op zich is dit een keurige lijst voor iets meer dan 28.000 euro, al blijft het opvallend dat relatief gebruikelijke (veiligheids-) systemen optioneel zijn. Zo kost een dodehoekwaarschuwing 350 euro extra, wil Fiat 100 euro extra hebben voor een in hoogte verstelbare passagiersstoel en moet je 300 euro bijbetalen voor een achteruitrijcamera – die overigens niet écht scherp beeld geeft.
Hoe presteert de Fiat Tipo Cross in vergelijking met de Ford Focus Active? Bekijk hier de dubbeltest van AutoWeek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMijn Allessie
Marc (56) is gek op Volvo's: ‘Als ik erin zit dan begin ik automatisch te lachen’
In zijn leven versleet Marc Oosterling (56) meerdere Volvo’s. Zijn huidige Zweedse broeder vond hij lekker dicht bij huis. De 244GL behoorde toe aan zijn schoonvader Cees, die er vanaf wilde. Dat kwam goed uit, want ritjes in deze cultwagen stemmen hem nogal vrolijk.Den Haag -
Met deze 20 tips gaat je auto een leven lang mee
Wil je zo lang mogelijk doorrijden met je auto, zonder dat het je veel geld gaat kosten? Door het volgen van een paar eenvoudige regels heb je tot tientallen jaren extra plezier van je auto. -
PREMIUM5 vragen
Waar blijven die massa’s stekkerrijders? Laadbeurt bijna nergens zo goedkoop is als in Rotterdam
Wat als een litertje benzine in Rotterdam een euro kostte? Het zou aan elke pomp zwart zien van de tanktoeristen. Maar wáár blijven die massa’s stekkerrijders nu blijkt dat een laadbeurt bijna nergens zo goedkoop is als in Rotterdam en omgeving? Vijf vragen over de laadprijzen.Rotterdam -
Getipt: goedkope auto’s voor beginners
Heb je net je rijbewijs op zak en zoek je een goede ‘beginnersauto’ die ook na aanschaf vriendelijk voor de portemonnee blijft? Of heb je een niet al te kostbare tweede gezinsauto nodig? Drie handige en compacte occasions voor beginners op een rij: de Peugeot 107, Fiat Panda en Renault Twingo, geselecteerd en beoordeeld door AutoWeek. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
AUTOTEST
Test Fiat Panda Sport: luiaard in een sportief jasje
Sinds kort levert Fiat de compacte Panda ook als Sport. Dat belooft veel, maar helaas blijft z’n sportieve karakter steken bij speciale badges en bumpers.