Toyota RAV4 tijdens de beruchte elandtest
Volledig scherm
Toyota RAV4 tijdens de beruchte elandtest © Teknikens Varld

Toyota RAV4 faalt bij elandtest volgens Zweeds autoblad

videoDe Toyota RAV4 is een stijlvolle, comfortabele en capabele cross-over. Maar perfect is de auto niet, zo concludeerde het Zweedse autoblad Teknikens Varld. Twee exemplaren faalden bij de zogeheten elandtest. Toyota ontkent.

De elandtest is een voorgeschreven uitwijkprocedure bij een snelheid van rond de 70 km/u. De test is ontwikkeld om een snelle manoeuvre te kunnen maken wanneer bijvoorbeeld een dier plotseling opduikt voor de auto. In de jaren 90 faalde de eerste generatie A-Klasse bij de test. De auto ging over de kop en Mercedes moest miljoenen uittrekken om alle exemplaren te voorzien van het stabiliteitssysteem ESP.  Ook later zijn er auto's geweest die de test niet haalden. Hetzij doordat ze omrolden, of doordat ze buiten de pylonnen terechtkwamen.

Een van die auto's was in 2007 de Toyota Hilux pick-up. Bij een snelheid van 57 km/u dreigde de auto al te kantelen. De test resulteerde in een verkoopstop voor de Hilux, waarna het Japanse merk de auto voorzag van 16 inch-wielen om de grip te verbeteren. De nu geteste RAV4 vertoonde bij een snelheid van 68 km/u gevaarlijk gedrag, aldus de testers. ‘Het ESP-systeem reageert niet goed en de auto begint te stuiteren op de buitenste wielen', zo luidt de conclusie van de testers, die voor de zekerheid twee verschillende exemplaren inzetten bij de tests. 

Volgens Toyota is er niets aan de hand. ,,Vanwege onze zorgen om de veiligheid van onze klanten passen we strikte veiligheidstests toe bij de ontwikkeling van al onze producten", aldus een woordvoerder. ,,Onze interne tests voldoen volledig aan de wereldwijde normen voor het vermijden van obstakels. Sinds 2016 hebben we onze testprocedures zelfs specifiek aangepast aan de eisen die worden gesteld door het blad Teknikens Varld. We geven alle Toyota-klanten de zekerheid dat ze vertrouwen kunnen hebben in de veiligheid van hun voertuigen.“