Volledig scherm
De Toyota Prius © AP

Toyota roept miljoen auto's terug vanwege kortsluiting

Toyota roept wereldwijd ruim een miljoen auto's terug. Bij wagens van de modellen Prius en C-HR bestaat de kans op kortsluiting en daarmee het risico op brand. 

Door slijtage kunnen draden die zijn aangesloten op de vermogensregelaar zorgen voor kortsluiting. ,,Als er zich stof verzamelt, kunnen de trillingen van het voertuig het isolatiemateriaal beschadigen, waardoor de draad bloot komt te liggen", valt te lezen in een verklaring van Toyota. ,,Onder die omstandigheden kan er kortsluiting ontstaan. In extreme gevallen, wanneer het warm genoeg wordt, kan dat brand veroorzaken." 

Vooralsnog is er één geval bekend waarbij er rookontwikkeling was in een auto. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Het was voor Toyota wel aanleiding om de auto's terug te roepen.

Bijna 9.000 in Nederland

Het merendeel van de betreffende auto's, zo'n 554.000, rijdt in Japan op de weg. Daarnaast weet het bedrijf te melden dat er circa 192.000 stuks in de VS zijn verkocht. In Nederland gaat het in totaal om 8.758 auto's, waarvan 7.483 van het model CH-R. Eigenaren worden ingelicht, aldus Toyota Nederland. Bij de Prius gaat het om auto's die vanaf 2015 van de band rolden. De C-HR is sinds eind 2016 in productie.

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/