Volledig scherm
Toyoda tijdens het Goodwood Festival of Speed © Toyota

Toyota's CEO doet stiekem mee aan 24 uursrace met nieuwe Supra

Akio Toyoda, de kleinzoon van Toyota Motors-oprichter Kiichiro Toyoda, is dit weekend een van de coureurs tijdens de bekende ADAC 24 uursrace op de Nürburgring. De CEO van Toyota doet mee onder de schuilnaam Mr. Morizo, bevestigt het bedrijf aan The Drive.

Akio Toyoda droomde er als kind van om taxichauffeur te worden. Zo ver kwam het nooit voor de kleinzoon van de oprichter van Toyota Motor Company, maar zijn passie voor autorijden is hij nooit kwijtgeraakt. Toen hij in 2009 aantrad als CEO, beloofde hij een einde te maken aan saaie auto's en hij heeft aardig woord gehouden.

Enkele sportieve modellen die onder zijn leiding werden geproduceerd zijn de GT86, De LFA en de nieuwe Supra. Met dit laatste model gaat de 63-jarige Toyoda racen op de Nürburgring, samen met een team van professionele fabriekscoureurs. In totaal brengt Toyota drie auto's aan de start. Het is niet de eerste keer dat de topman incognito meedoet. In 2014 zat hij achter het stuur van een Lexus LFA-racewagen.

Quote

Op deze manier hebben mensen meer het gevoel dat ze over alles kunnen praten

Akio Toyoda

Toyoda heeft gekozen voor een alias, omdat hij dit weekend niet als CEO van Toyota gezien wil worden. Hij wordt naar eigen zeggen liever behandeld als een gelijke in het gezelschap van collega-racers en gebruikt zijn pseudoniem Morizo om zo goed mogelijk in het team te passen. ,,Op die manier hebben ze meer het gevoel dat ze over alles kunnen praten en me kunnen benaderen,” vertelde Toyoda eerder tegen Automotive News. ,,Wanneer ze me zouden zien als CEO, is dat anders.”