Volledig scherm
'Pak eens wat vaker de fiets': in Frankrijk moet dit soort boodschappen binnenkort verplicht worden vermeld op autoreclames. © Volkswagen

Verplichte boodschap bij autoreclames: ‘Ga wandelen’

In Frankrijk wordt binnenkort een nieuwe wet aangenomen met betrekking tot autoreclames. Net als bij alcohol of tabak moet er een verplichte boodschap bij dit soort advertenties worden toegevoegd.

Dat meldt de Belgische website Gocar.be. Het wetsvoorstel vereist dat advertenties vergezeld gaan van een boodschap ter bevordering van actieve mobiliteit, zoals wandelen of fietsen. Maar ook ter bevordering van gedeelde mobiliteit, zoals openbaar vervoer of carpoolen.

Daarmee wordt autorijden gelijkgesteld aan andere 'slechte gewoonten’ als drank en roken. In het verlengde van boodschappen als ‘drink met mate’ en ‘roken is dodelijk’ kan in autoreclames straks bijvoorbeeld komen te staan: ‘ga toch lopen', of ‘pak eens de fiets’.

  1. Wordt dit de nieuwe Kadett, ooit dé publiekslieveling van autorijdend Nederland?
    Interview

    Wordt dit de nieuwe Kadett, ooit dé publieks­lie­ve­ling van autorij­dend Nederland?

    Opel gaat een nieuwe toekomst tegemoet onder de vleugels van het Franse PSA. Ruim 35 jaar lang was Opel de favoriet van de Nederlandse automobilist, maar in 2004 kwam daar een eind aan. Keren de tijden van de Kadett, de publiekslieveling van weleer, terug? ,,Ik denk dat we met onze elektrische auto's in Nederland inderdaad weer nummer één kunnen worden’’, zegt topman Michael Lohscheller.