Voorkom deze vijf fouten bij de aanschaf van een elektrische fiets
Een e-bike vergt een flinke investering. De goedkoopste modellen kosten al snel 1000 euro, terwijl je voor een duurdere tot wel 5000 euro neertelt. Het is daarom goed om na te gaan of de fiets waar je oog op viel wel echt bij je past. Vijf blunders om omheen te fietsen.
Misser 1: helemaal niets snappen van de techniek
Om je niet de eerste de beste fiets te laten aansmeren, kun je je het best een paar technische basisbegrippen eigen maken. Je hebt immers niets aan deskundig advies van een verkoper wanneer je helemaal niets snapt van zijn uitleg. Zo zal zeker de accu ter sprake komen. Deze bepaalt hoelang de fiets ondersteuning kan bieden alvorens je opnieuw een laadpunt moet zoeken, of op eigen kracht verder moet trappen. De batterij speelt dus een sleutelrol: hoe groter en hoe meer watturen (Wh), hoe verder hij je zal kunnen brengen. Het aantal watturen verkrijg je door het voltage (V) van de accu te vermenigvuldigen met het aantal ampère-uren (Ah).
Misser 2: geen maatwerk vragen
Bij de aankoop van een e-bike, dien je je af te vragen waarvoor je de fiets wilt gebruiken. Wil je er in je vrije tijd heuvels en dalen mee trotseren, dan heb je wellicht andere behoeften dan wanneer je hem zal gebruiken om de dagelijkse kilometers naar je werk te verlichten. Naast de batterij speelt de motor hier een belangrijke rol, want de positie ervan maakt de fiets meer of minder geschikt voor glooiend terrein. Een voorwielmotor is goedkoper, maar zal je enkel goed ondersteunen op vlakke wegen. Verlang je hulp bij het beklimmen van hellingen op bijvoorbeeld vakanties, dan heeft het zin wat meer te betalen voor een exemplaar met een middenmotor.
Misser 3: je blindstaren op de actieradius
Laat je niet verlekkeren door een verkooppraatje over een fenomenale actieradius. Die is immers sterk afhankelijk van de manier waarop je de e-bike gebruikt. Hoe vaak je de assistentie inschakelt, de staat van het wegdek, de stand van de wind en je eigen gewicht oefenen invloed uit op de werkelijke actieradius van de fiets. Ook de kwaliteit van de batterij speelt een rol, want de actieradius neemt af met de leeftijd. Een standaard batterij is na 4 à 5 jaar aan vervanging toe wanneer je de initiële actieradius wilt behouden.
Misser 4: niet grondig testen
Een andere fout die veel mensen maken is klakkeloos geld op tafel gooien zonder de aanwinst eerst getest te hebben. Vergelijk het met de aanschaf van een auto: die probeer je ook uit alvorens je deze besluit te kopen. Vraag dus aan je fietshandelaar of je het beoogde exemplaar even kan lenen. Dit is zeker niet ongebruikelijk. Er zijn ook speciale demodagen van dealers en fabrikanten en zelfs complete experience centers om elektrische fietsen uit te proberen.
Misser 5: service en garantie vergeten
Hapert je e-bike, kan het soms moeilijk zijn een fietsenmaker te vinden die bereid is hem te repareren en hier geen weken de tijd voor neemt. Zulke frustraties krijgen geen kans wanneer je kiest voor garantie en onderhoud bij de aankoop van je e-bike. Daarnaast is het verstandig een verzekering te nemen. Wanneer je kiest voor een speed pedelec die tot 45 km/u ondersteuning biedt is een verzekering zelfs verplicht. Een ‘gewone’ e-bike mag slechts ondersteuning bieden tot 25 km/u. Tot slot investeer je best in een degelijk extra slot, ook al laat je je fiets nooit langer dan een paar seconden alleen. Helaas zijn elektrische fietsen ook bij dieven erg geliefd.
Bekijk hieronder onze video's op het gebied van auto's en mobiliteit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Dit is nu de bestverkochte auto ter wereld
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMAutotest
Rijden met de snelste auto ter wereld: zo voelt 1900 pk op de A13
De snelste auto ter wereld is 1914 pk sterk én volledig elektrisch. Met zijn vier motoren verbrak de 2 miljoen euro kostende auto onlangs op één dag 23 snelheidsrecords. Een daarvan is een sprint van 0 tot 100 kilometer per uur in 1,82 seconden. -
In deze gemeente is de kans dat je auto gestolen wordt het grootst
Met de sleutel in je hand aankomen bij een lege parkeerplaats: het overkwam in de eerste vier maanden van dit jaar al bijna 3000 Nederlanders. Het aantal gestolen auto's ligt bijna zes procent hoger dan vorig jaar en zelfs 31 procent hoger dan twee jaar eerder. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 2000 en 2500 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Een wat langere recreatieve tocht moet ook kunnen. De blits maken? Mwah, nooit weg. Comfortabel zitten is heel belangrijk. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen tussen de 2000 en 2500 euro.
-
PREMIUMMijn Allessie
Al werkt het voor geen meter, vader Jan en zoon Bart zijn voor altijd gek van Alfa Romeo
Rijswijk -
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerJ. Nieland