Volledig scherm
Audi e-tron. © Audi

Waarom de elektrische auto straks de meest waardevaste occasion is

Elektrische auto's staan in 2025 bovenaan het verlanglijstje van een op de vier kopers van een tweedehands auto. Dat beweert ING in een vandaag gepubliceerd rapport. 

De bank rekent op stijgende occasionprijzen voor de elektrische auto en dit zorgt er volgens ING voor dat elektrische auto’s hun waarde beter behouden dan benzine- en dieselmodellen. Experts schatten dat nieuwe elektrische auto’s die worden verkocht in 2020 na vijf jaar slechts zo'n 50 tot 60 procent afschrijven. Dat meldt de website Trends in Autoleasing

Benzineauto's en diesels schrijven respectievelijk tussen de 57,5 en 65  procent en 65 en 72,5 procent af. Volgens ING komt dat vooral door de nieuwe generatie elektrische auto’s met een theoretische actieradius van zo’n 400 kilometer. Onderzoek onder consumenten wijst uit dat elektrische auto’s met zo’n actieradius ook over vijf jaar op de occasionmarkt populair zullen zijn. 

Vraag en aanbod

Dat komt vooral doordat de gebruikskosten van elektrische auto’s relatief laag zijn ten opzichte van benzine- en dieselauto’s, maar ook door hun grotere betrouwbaarheid en doordat er minder slijtagegevoelige onderdelen op zitten. Omdat het aandeel van elektrische auto’s in 2025 relatief bescheiden zal zijn, is de verwachting dat de toekomstige vraag het aanbod overstijgt. ,,Dat komt de occasionprijs ten goede, met relatief hoge tweedehands prijzen tot gevolg”, aldus ING.