Volledig scherm
© ANP

Waarom zit er verschil in de snelheidsmeting?

VRAAG & ANTWOORDHoe is het toch mogelijk dat snelheidsmeters in auto’s nog steeds niet de juiste snelheid weergeven? Bij zowel mijn auto als mijn motorfiets is het verschil met de aangegeven snelheid op de TomTom aanzienlijk. Dat begrijp ik niet. –Rob Bonfrer

Autofabrikanten houden vast aan mechanische snelheidsmeting: aan de hand van de omwentelingen van de wielen wordt de snelheid vastgesteld. Vervolgens wordt bij de aangegeven snelheid ook nog een marge aangehouden van al gauw zo’n 5 tot 10 procent boven de werkelijke snelheid. Dat is om te voorkomen dat de auto, die geen geijkte meter heeft, er de oorzaak van kan zijn dat je de maximumsnelheid overtreedt. 

Een meting op basis van gps-satellietplaatsbepaling van punt naar punt is inderdaad preciezer. Maar auto’s worden wereldwijd gebruikt en er zijn omstandigheden, zoals tunnels, hoge bebouwing of bepaalde weersomstandigheden, waardoor de gps-satellieten niet (goed) waarneembaar zijn.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”