Volledig scherm
© Shutterstock

Wanneer mag je mistlampen gebruiken?

Automobilisten worden in deze tijd van het jaar regelmatig geteisterd door dichte mist. Vandaag is dat ook weer het geval en maar al te vaak blijkt dat de bestuurders niet weten hoe zij met de speciale mistlampen om moeten gaan. Onze autoredactie legt uit wanneer en hoe je ze gebruikt.

Automobilisten neigen bij dichte mist nogal eens het groot licht in te schakelen, maar dat heeft doorgaans weinig zin: de mist zal het licht terugkaatsen en dat is alleen maar hinderlijk voor jezelf. Speciale mistlampen aan de voorkant van een auto zijn een betere oplossing. Zij produceren extra fel licht, om in een mistbank zelf beter zicht te hebben en beter zichtbaar voor anderen te zijn. Het gaat hierbij om een brede, niet verblindende lichtbundel die vanuit een lage positie op de weg schijnt. Hierdoor kan je onder de mistbank door de weg verlichten. 

Maar wanneer mag je ze gebruiken? Artikel 34 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) uit 1990 is er heel duidelijk over: ,,Bij mist, sneeuwval of regen, die het zicht ernstig belemmert (zicht tot 200 meter), mogen bestuurders van een motorvoertuig en van een gehandicaptenvoertuig mistlicht aan de voorzijde voeren.‘’  

Overigens hebben tegenwoordig nog maar weinig nieuwe auto's van dit soort mistlampen aan de voorkant. De standaard autoverlichting is de afgelopen jaren  van veel betere kwaliteit geworden en heeft dit soort mistlampen deels overbodig gemaakt. Heb je toch mistlampen aan de voorkant en wil je ze ook gebruiken, dan mag je daarnaast stadslicht in plaats van dimlicht inschakelen.

Verder heeft elke moderne auto tegenwoordig (verplicht) een mistachterlicht. Dat mag echter alleen worden gebruikt wanneer het zicht door mist of sneeuwval minder dan 50 meter is. Het is dus verboden om zo'n mistachterlicht ook tijdens zware regenbuien te gebruiken.

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto