Het Duitse OM heeft drie topmanagers en drie medewerkers van VW aangeklaagd wegens dieselfraude.
Volledig scherm
Het Duitse OM heeft drie topmanagers en drie medewerkers van VW aangeklaagd wegens dieselfraude. © Shutterstock

Weer drie topmanagers VW aangeklaagd wegens dieselschandaal

Het Openbaar Ministerie in het Duitse Braunschweig heeft een aanklacht ingediend tegen drie topmanagers en drie medewerkers van Volkswagen wegens hun rol in de dieselfraude. 

De aanklacht kwam volgens Der Spiegel exact een uur nadat de VW Groep liet weten dat het nog nooit eerder zoveel auto's heeft verkocht als vorig jaar. Bijna elf miljoen voertuigen vonden een eigenaar. Maar de jubelstemming was even later compleet verdwenen toen de fabrikant werd ingehaald door zijn eigen verleden.

Het parket in Braunschweig kondigde aan dat ‘het strafrechtelijk onderzoek naar de zogenaamde diesel-affaire verderging’. Dat betekende onder meer een aanklacht tegen drie managers en drie medewerkers, die zich tussen 2006 en 2015 ‘schuldig hebben gemaakt aan fraude, valsheid in geschrifte en belastingontduiking’.

9 miljoen gemanipuleerde auto’s

Volgens de officieren van justitie zijn in totaal ruim 9 miljoen gemanipuleerde auto's op de markt gebracht. Drie van de nu aangeklaagde personen, de managers, worden aangeklaagd als dader, de andere drie als medeplichtige. De eerste groep zou willens en wetens hebben deelgenomen aan de ontwikkeling, verfijning en verbetering van de manipulatiesoftware, zo staat in de aanklacht.