Wereldwijde problemen door chiptekort: dit zijn de gevolgen voor je auto
Autoproducenten leggen massaal hun fabrieken stil. Niet vanwege corona, maar door het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Dat heeft grote gevolgen wanneer je een auto hebt besteld.
Halfgeleiders worden gebruikt om allerlei elektronica aan te sturen die moderne wagens nodig hebben om te functioneren. Auto’s zijn immers meer en meer computers, die niet alleen voor hun motormanagement, maar ook voor hun infotainmenttechnologie op zulke chips vertrouwen. Halfgeleiders zijn echter een zeldzaam goed geworden op de internationale markten door de coronacrisis.
Op het hoogtepunt van de pandemie hebben de coronamaatregelen nagenoeg 90 procent van de voertuig- en onderdelenfabrieken in China, Noord-Amerika en Europa stilgelegd. De autofabrikanten hebben tegelijkertijd de aankoop van halfgeleiders sterk teruggeschroefd omdat er veel minder auto's werden verkocht.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Te laat besteld
Wat tijdens de coronacrisis wel vlot over de toonbank ging, waren computers, tv’s en andere consumentenelektronica, net als medisch materiaal uiteraard. Het waren dan ook deze fabrikanten die grote bestelorders plaatsten bij de halfgeleiderfabrikanten, daar waar de auto-industrie nog even wachtte met zijn bestellingen.
Toen de automarkt in het derde kwartaal van 2020 opnieuw aantrok, leidde dat uiteraard tot bevoorradingsproblemen. Zij stonden immers achteraan in de rij. Niet alleen de auto-industrie trouwens, Sony heeft ook problemen om aan de enorme vraag naar zijn Playstation 5 te voldoen, waardoor de schaarse exemplaren op tweedehandssites al voor het dubbele van de vraagprijs van de hand gaan. Een snelle oplossing bestaat niet, want de gemiddelde doorlooptijd voor halfgeleiderfabrieken om de bestellingen aan klanten te leveren bedraagt 26 weken.
Vertragingen in de productie
Die tekorten leiden uiteraard tot problemen in de automobielsector, die volgens het ‘just-in-time’ principe werkt: de te gebruiken onderdelen van toeleveranciers (bijvoorbeeld ook de stoelen) arriveren pas op het laatste moment in de fabriek. Komen ze niet, dan zorgt dat dus voor vertragingen. Soms zijn bepaalde afwerkingsniveaus of opties niet beschikbaar, soms moet een hele productielijn tijdelijk gestopt worden.
Bij nagenoeg alle autofabrikanten zijn dan ook enorme vertragingen opgelopen. Ford verwacht een daling van de productie met 10 tot 20 procent en werkt slechts op basisbezetting. Bestellingen voor de Ford Focus lopen hierdoor zo’n maand extra vertraging op. Volkswagen verwacht impact op modellen als de Golf en de Tiguan en Nissan en Honda hebben de productie in het Verenigd Koninkrijk stilgelegd door leveringsproblemen. Mercedes-Benz hoopt dat dat ze de verliezen door de vertragingen in de rest van het jaar zullen kunnen compenseren.
Alleen Toyota, dat zich van tevoren van een voorraad halfgeleiders voor enkele maanden verzekerde, is ervan overtuigd dat de productie niet zal worden beïnvloed. Ook bij Hyundai-Kia, Polestar en MG lijken problemen nog niet aan de orde. De meeste van deze merken nemen de productie van veel van hun componenten in eigen regie. Dat betaalt zich nu uit. Voor veel kopers van auto's van andere merken zit er niets anders op dan te wachten tot het tekort weer is aangezuiverd. Volgens veel analisten en autofabrikanten kan het tekort tot ver in 2022 blijven bestaan.
Bekijk hieronder onze video's over auto's en mobiliteit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
Maak deze tien fouten bij het autowassen niet
De lente staat voor de deur, de temperaturen stijgen en dus is het eindelijk tijd om je auto klaar te maken voor het warme seizoen. Let daarbij op dat je daarbij niet deze gemakkelijk te voorkomen fouten maakt die je later geld kunnen kosten. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
13
‘Apparaat dat telefoon van automobilist blokkeert tijdens rijden komt eraan’
Een Amerikaanse firma heeft patent aangevraagd voor een apparaat dat het gebruik van alle apparatuur die automobilisten gebruiken tijdens het rijden automatisch kan blokkeren. De overige inzittenden kunnen intussen wel gewoon blijven bellen, appen en internetten. -
Drukke ochtendspits door nat weer: vooral rond Rotterdam en richting Utrecht files
Zoals verwacht zorgt ‘echt veel regen’ en de gebruikelijke dinsdagdrukte voor een hoop stilstaand verkeer op de wegen. Rond 08.00 uur is er zo’n 500 kilometer file geteld.
-
AUTO-EXPERT6
Richting aangeven op een rotonde: zó hoort het
Veel automobilisten lijken er hun eigen gewoontes op na te houden als het gaat om het aangeven van richting op een rotonde. ‘Maar is het niet zo dat je alleen bij het verlaten van de rotonde richting moet aangeven?’, vraagt lezer Marjolijn Kremer zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord. -
-
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Porsche gaat auto's voorzien van ‘nepchips’ om levertijden terug te dringen
Sportwagenfabrikant Porsche gaat zijn modellen uitrusten met nepchips om de leveringsachterstand te beperken die wordt veroorzaakt door het tekort aan halfgeleiders.