Waarschuwingslabels zoals gebruikt op huishoudelijke apparaten zijn vanaf volgende maand al verplicht op brandstofpompen in Zweden. Britse gezondheidsexperts willen nog veel verder gaan.
Volledig scherm
Waarschuwingslabels zoals gebruikt op huishoudelijke apparaten zijn vanaf volgende maand al verplicht op brandstofpompen in Zweden. Britse gezondheidsexperts willen nog veel verder gaan. © Dreamstime

Wetenschappers: Zet op benzinepomp zelfde waarschuwing als op pakje sigaretten

Het lijkt een 1 aprilgrap, maar dat is het niet. Gezondheidsexperts roepen in een opiniestuk in het gezaghebbende British Medical Journal op om waarschuwingslabels te plaatsen op pompen waar consumenten fossiele brandstoffen tanken. 

De Amerikaanse en Britse gezondheidsdeskundigen die het artikel hebben geschreven, leggen in het medische vakblad uit dat meer dan 118 landen scherpe waarschuwingen op sigarettenverpakkingen gebruiken om het gedrag in verband met roken te veranderen. Soortgelijke waarschuwingen moeten volgens hen worden geplaatst bij benzine- en dieselpompen omdat het verbranden van fossiele brandstoffen in verband kan worden gebracht met 3,5 miljoen voortijdige sterfgevallen per jaar.

Verplicht

Het idee is niet nieuw. In januari stemde de stad Cambridge in de Amerikaanse staat Massachussets ermee in om informatie over de milieu- en menselijke gezondheidseffecten verplicht af te beelden op alle zelfbedieningspompen en in Zweden moeten brandstofpompen vanaf mei een ecolabel tonen op hun vulpistolen. In bepaalde Canadese provincies zijn op benzinepompen nu al foto’s te zien van de gevolgen van de klimaatverandering met begeleidende teksten.

Kijk hier naar onze meest bekeken video's:

 1. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.
 2. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”