Elektrisch rijden voor het hele gezin: dat kan, maar is nog best prijzig.
Volledig scherm
PREMIUM
Elektrisch rijden voor het hele gezin: dat kan, maar is nog best prijzig. © Getty Images/Maskot

Worden auto’s onbetaalbaar? Zorgen over de toekomst nu iedereen elektrisch moet gaan rijden

Op 31 december 2034 rijdt in Europa de laatste brandstofauto de showroom uit. Zijn we tegen die tijd klaar voor het afscheid van benzine en diesel? En kan iedereen de stap naar duurzaamheid betalen?

7 reacties

 • Thirza Swijnenburg

  2 maanden geleden
  Als het al gaat lukken dan hoop ik wel dat de schakelbakken erin blijven
 • A.G. de Jong

  2 maanden geleden
  We weten allemaal dat die plannen om vanaf 2035 alleen elektrische auto’s te verkopen gedoemd is om te mislukken! Net zoals die zg. energietransitie ook zal gaan falen, en zo ook het huidige stikstofbeleid. Het is allemaal onhaalbaar, er zijn niet voldoende grondstoffen voorhanden om ons wagenpark op zo’n korte termijn elektrisch te maken, en ons elektriciteitsnet is niet toereikend. Maar helaas is het de dwaasheid die regeert en kan men niet vooruitkijken!
 • Eric Walch

  2 maanden geleden
  Het is wel een heel eenzijdig verhaal als je alleen naar de aanschafprijs kijkt bij betaalbaarheid. Elektrisch rijd 3x zo efficiënt en er zit ook geen accijns op elektriciteit. Voor betaalbaarheid moet je naar alle kosten na 100 000 of 200 000 km kijken.
 • Eric Moll

  2 maanden geleden
  Al die honderdduizenden die niet thuis kunnen werken omdat ze wat produceren, kunnen tzt niet meer voor een schappelijke prijs op hun werk komen. Wie kan pendelen kan dat met meerderen regelen, maar dan nog blijven er velen die zo'n e-auto niet kunnen betalen in de meerderheid. Ons wagenpark zal een tweedeling gaan kennen: benzine-auto's zoals we van Cuba kennen voor buiten de stad en voor de happy few e-auto's. Ga het OV maar vast stevig uitbreiden, want autorijden gaat onbetaalbaar worden.
 • Johannes van Dijk

  2 maanden geleden
  We "moeten" helemaal niks. En op zo,n korte termijn de brandstof auto uitbannen, is hersenloos. Denk aan al het vrachtverkeer, internationaal en voor distributie. Alles met een stekker? dan kan toch helemaal niet? Bovendien is de EV voor de gewonde man onbetaalbaar. Voor mij mag de brandstof auto gewoon blijven. Wél moeten fabrikanten werken aan minder uitstoot, en schonere motoren.
 1. Ard en Arnoud duiken in bizarre autocollectie van Ad Palmen: ‘Hij was meer dan verborgen kluizenaar’
  PREMIUM
  met video

  Ard en Arnoud duiken in bizarre autocollec­tie van Ad Palmen: ‘Hij was meer dan verborgen kluizenaar’

  Ze schreven al vier boeken over autoverzamelingen en haalden daarmee al vele geheimen (en verdwenen auto’s) boven water. Nu buigen vader Ard (70) en zijn zoon Arnoud op de Weegh (34) zich over de in Dordrecht aangetroffen autocollectie van Ad Palmen (82). Én over Ad Palmen zelf. ,,Deze man komt op een trieste manier aan zijn eind, maar hij verdient dit.’’
  Gorinchem, Elst, Dordrecht
 2. Dorien (51) rijdt sinds haar rijbewijs al in oude Mini's: ‘Als ik 100 rijd, zie je anderen denken: wat ga jij hard!’
  PREMIUM
  Mijn Blik en ik

  Dorien (51) rijdt sinds haar rijbewijs al in oude Mini's: ‘Als ik 100 rijd, zie je anderen denken: wat ga jij hard!’

  Voor haar werk moest ze een auto hebben, maar Dorien van Leersum (51) besloot niet voor een gebruikelijke familieauto te gaan. Het werd een bordeauxrode Mini 1000 van een paar honderd kilo. Hoewel er tegenwoordig de meest blitse Mini Coopers rondrijden, trekt dat de Dordtse totaal niet. Haar huidige Cooper komt uit 1996. ,,Ik hoef geen comfort.’’
  Dordrecht