Zo duur is het opladen van een elektrische auto
Het rijden van een elektrische auto is aantrekkelijk omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine of diesel. Toch is het bij laadpalen en ook bij thuisladen vaak onduidelijk hoeveel het kost.
Bij een benzinestation is direct duidelijk wat de tarieven per liter zijn. Doordat de tarieven op een groot bord zijn weergegeven, kun je ook onderling goed vergelijken. Je weet dus van tevoren precies hoeveel je gaat betalen. Maar wat kost elektriciteit om de auto te laden? Bij veel laadpalen staat geen vaste prijs vermeld.
Thuis laden goedkoopste
Het laden is thuis, of bij je eigen kantoor, het goedkoopst. Daar kun je rekenen met een prijs tussen de 0,20 en 0,25 euro per kWh. Dus als je 50 kWh in de accu laadt, ben je tussen de 10 en 12,50 euro kwijt. En daarmee kom je meestal weer een paar honderd kilometer verder. We houden daarbij geen rekening met zonnepanelen die je op het dak hebt liggen. Immers, als die stroom leveren, dan is dat gratis. Je moet er wel op letten dat je de laadpaal afsluit voor mensen die op gaan laden zonder dat je dat wilt.
Prijs publieke laadpaal
Veel mensen zijn in ieder geval regelmatig aangewezen op een publieke laadpaal. Wat kost elektriciteit om de auto te laden op deze locaties? Je betaalt hier een prijs die per laadpas-provider kan verschillen. Meestal zal je rond de 0,35 en 0,40 euro per kWh uitkomen. Dus als we uitgaan van 50 kWh laden tegen 0,35 euro, kost een laadsessie je 17,50 euro. Afhankelijk van de laadpas-aanbieder heb je soms ook startkosten die kunnen variëren.
Snelladen heeft ook een prijs
Als je regelmatig op pad bent en gebruik wilt maken van een snellader, dan kost je dat nog meer. Hier is de variatie in de prijzen groter. Als je geen abonnement hebt, kan de prijs oplopen tot 0,59 of 0,66 euro per kWh. Het loont hier zeker om aanbieders te vergelijken en meerdere pasjes aan te vragen.
Hoe weet je welke prijs je betaalt?
Jouw laadpasprovider heeft meestal een eigen app, maar er zijn ook onafhankelijke apps voor laadpalen. Daarin kun je de laadpalen of snellader opzoeken. Bij de gegevens staat onder andere welke prijs je betaalt om op die locatie je auto te laden. En het kan zeker bij snelladen lonen om de prijzen te vergelijken.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAutotest
Rijden met de snelste auto ter wereld: zo voelt 1900 pk op de A13
-
PREMIUM
Twentse uitvinding moet einde maken aan tijdrovende acculaden voertuigen: ‘dit is een doorbraak’
ENSCHEDE - Het klinkt spectaculair: aan de Universiteit Twente ‘uitgevonden’ nieuw materiaal waarmee lithium-ion accu’s tot tien keer sneller kunnen worden geladen. „Dit is ook een doorbraak”, beaamt professor Mark Huijben. „Maar het gaat nog wel jaren duren voordat we er wat van gaan merken.” -
Dit zijn de goedkoopste elektrische SUV's in de private lease
Steeds meer Nederlanders kiezen voor een elektrische SUV, maar welke modellen zijn het goedkoopst in de private lease? Autoweek zocht uit welke auto's de drempel voor een overstap zo laag mogelijk maken: een belangrijk gegeven om met name de particuliere rijder over de streep te trekken. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
-
-
1
Rij-ei met koelkastdeur ‘scheurt’ straks ook door Nederland
De elektrische Microlino komt uit Zwitserland, maar wordt gebouwd in Italië met vooral Duitse onderdelen. De guitige stadsrakker is binnenkort ook te koop in Nederland, maar een koopje wordt het niet. -
Autotest
Goedkoopste elektrische auto van Nederland krijgt ruim 40 procent meer vermogen
Dacia lanceert de Spring EV 65, een bijna 50 procent krachtigere versie van de goedkoopste elektrische stadsauto van Nederland. Helaas blijft het ‘springerige’ karakter van het onderstel ongewijzigd.