Zo duur was de eerste snelheidsboete ooit
Over het waar en wanneer van de eerste snelheidsboete wordt nog altijd druk gedebatteerd. Het allereerste exemplaar waar echt informatie over is, dateert uit 1895, toen men nog heel andere ‘technologie’ gebruikte dan een flitspaal om te bepalen of je te snel reed.
We schrijven 16 mei 1895. Alexander Gütermann, een welvarend man die een groot naai-atelier bezit, is één van de weinige Duitsers die een auto heeft. Een ‘Benz-motorpaard’, zoals het in die tijd wordt genoemd. En Alexander besluit er om welke reden dan ook eens goed gek mee te doen in de straten van Denzlingen.
Hij maakt het zelfs zo bont dat de politie hem dwingt te stoppen en op de bon slingert voor te hard rijden. Hoe kan dat in die tijd, vraag je je waarschijnlijk af. Laserguns en flitspalen moeten dan nog uitgevonden worden. En dus gebruiken de agenten een andere ‘technologie’, namelijk de gordijnen van de cafés.
Boete van drie Mark
Op het proces-verbaal is te lezen dat Alexander met een dermate hoge snelheid reed, dat de gordijnen van de lokale cafés bewogen. Best een knappe prestatie, aangezien de topsnelheid van zijn Benz een magere 20 km/u was.
Hoe dan ook, de industrieel dient een boete van 3 Mark te betalen. Dat lijkt op het eerste gezicht niet veel, maar komt in hedendaags geld toch overeen met 50 euro. Precies 121 jaar later betuigt Mercedes zijn ‘spijt’ omtrent het incident - en meldt in onderstaande video en passant dat dit soort dingen niet meer zal voorkomen door de moderne technologie in hedendaagse Mercedessen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMreportage
De keiharde aanpak van de Noorse verkeerspolitie: ‘Hardrijders zijn misdadigers’
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Goedkoop, klein en elektrisch: dit is de Volvo EX30
Volvo’s nieuwste SUV krijgt een voor dit merk verrassend lage prijs. De volledig elektrische EX30 wordt begin volgend jaar leverbaar vanaf 36.795 euro, waarmee hij betaalbaarder is dan een beoogde concurrent zoals de Peugeot e-2008. Hoe kan dat? -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Auto-expert
Waarom mogen nieuwe auto’s met één koplamp rijden?
Bij moderne auto’s wordt soms automatisch een van de twee koplampen uitgeschakeld. Mag dat zomaar, vraagt lezer William van der Valk zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.
-
EQC: de eerste Mercedes zonder uitlaatgas
-
-
-
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?