Zo ontdek je de echte kilometerstand van een auto
Het terugdraaien van kilometerstanden bij tweedehands auto's is nog altijd een groot probleem. Maar je kunt ook aan andere zaken dan de kilometerteller aflezen of de gereden afstand realistisch is. De redactie van Autoweek heeft een paar tips op een rijtje gezet.
Rommelen met de kilometerstand is strafbaar in Nederland. De boete kan oplopen tot 10.000 euro. Het terugdraaien van de kilometerteller kan voor een verkoper desondanks heel lucratief zijn. Mensen schrikken vaak terug voor een auto die ‘veel heeft gelopen'. Je kunt dus meer vragen voor een auto met minder kilometers.
Autoweek kentekencheck
Als je naar een tweedehands auto zoekt, let er dan op of de kilometerstand klopt. Dat kun je vaak al checken door het onderhoudsboekje van de auto te bekijken. Zijn de beurten er goed in vermeld? Kloppen de kilometerstanden met het getal dat je op het dashboard ziet? Ook handig is het raadplegen van het register Nationale Auto Pas. Bij elk bezoek aan een garage wordt de kilometerstand doorgegeven en als je een tweedehands auto wilt kopen, kun je de gegevens eenvoudig opvragen, bijvoorbeeld met de AutoWeek-kentekencheck.
In België wordt de kilometerstand van een gebruikte auto bijgehouden via Car Pass. Die moet wettelijk door de verkoper worden overhandigd aan de koper. Zonder deze pas kan de koop van de auto niet doorgaan. Deze Car Pass toont de juiste kilometerstand van de auto. Een groter risico op een teruggedraaide kilometerteller loop je bij een auto die is geïmporteerd, vooral uit bijvoorbeeld Duitsland. Daar zou een op de tien auto’s een teruggedraaide kilometerteller hebben. Bovendien toonde onderzoek van de ADAC aan, dat ook bij een groot aantal nieuwere auto’s relatief eenvoudig de kilometerstand kan worden veranderd.
Het rempedaal
Een andere manier om te achterhalen of de kilometerstand ongeveer klopt is het controleren van de slijtage van het rempedaal. Het rempedaal slijt gestaag, maar het rubber wordt in de praktijk zelden vervangen. Na 100.000 kilometer kun je zien dat het pedaal gebruikt is. En bij 300.000 kilometer is het zo goed als versleten. Dus een auto met 150.000 kilometer op de teller die een versleten rempedaal heeft, moet je extra checken. Andere dingen waaraan je goed kunt zien of een auto veel kilometers heeft gereden zijn de bestuurdersstoel en het stuur. Als het leer of de textielbekleding zwaar zijn versleten, dan kun je erop rekenen dat de auto veel gelopen heeft.
Wat er ook op kan duiden dat de auto niet meer zo fris en fruitig is, is speling in het scharnier van de autodeur, met name aan de kant van de bestuurder. Een lage kilometerstand is dan waarschijnlijk niet de juiste. Versleten bekleding en een stuur kun je immers nog redelijk eenvoudig vervangen maar bij een deurscharnier is dat lastiger.
De kilometerteller zelf
Je kunt ook de kilometerteller zelf nader bestuderen. Voor een analoge teller is de eerste stap het controleren van de uitlijning van de cijfers. Als ze verschoven zijn, betekent dit dat de meter handmatig is gedemonteerd. Sommige ‘terugdraaiers’ gebruiken specifieke apparatuur om de meter tijdens het rijden los te koppelen om toekomstige kopers voor de gek te houden. De digitale tellers kunnen worden gewijzigd via de OBD-aansluiting van de auto met een speciaal apparaat.
Autosleutels uitlezen
Tijdens een proefrit kun je ook naar een merkdealer gaan om de sleutels te laten uitlezen. Daarin is van auto's van de laatste tien tot 15 jaar ook vaak de kilometerstand opgeslagen. Dat uitlezen is vaak gratis, maar omdat dealers niet altijd de tijd hebben, is het beter om hiervoor een afspraak te maken. Fraudeurs vergeten vaak om deze kilometerstanden in de autosleutel aan te passen.
Bij twijfel kun je natuurlijk altijd een aankoopkeuring laten uitvoeren. Dan heb je helemaal een goed overzicht van de staat van de auto die je op het oog hebt.
Overigens is het niet zo dat een auto met een hoge kilometerstand per definitie van slechte kwaliteit is. Sommige auto's kunnen prima met een hoge tellerstand overweg.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waar staan de letters ‘ODO’ voor bij je kilometerteller?
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste fietsen om naar werk en weer naar huis te fietsen
Steeds vaker nemen we voor de rit naar en van het werk de (e-)fiets, blijkt uit de statistieken. De overheid stimuleert dat ook en werkgevers doen mee. Belangrijk is bij dit soort fietsen dat ze intensief gebruik goed kunnen hebben en niet te vaak naar de dealer hoeven voor onderhoud. Ze zijn vaak sportief, voor de snelle tocht met veel bochten, en de behoefte om vlot aan te komen. Langere afstanden kan ook, maar dan wordt de sportieve zit - voorovergebogen - voor veel gebruikers wat lastiger. -
‘Kilometertellerfraude bij een op de drie Duitse occasions’
Het manipuleren van de kilometerstand is in Duitsland niet verboden en daar maken veel handelaren dankbaar gebruik van. Dat concludeert de Adac, de Duitse evenknie van de ANWB, in een persbericht. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMMIJN BLIK EN IK
De grote, sterke ex-marinier Albert (74) kocht zijn gele Panda als tijdelijke oplossing, nu zijn we 14 jaar verder
Een grote vent die eerder beroepsmilitair, marinier en beveiliger was. Hij scheurde rond in de grotere auto’s, maar nu stapt Albert Westerlaken (74) uit een Fiat Panda als hij een boodschap moet halen. Zodra hij ergens met zijn lichtgele Panda verschijnt, roept dat grappige beeld de nodige reacties op. ,,Vind ik alleen maar leuk.’’Dordrecht
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
-
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste toerfietsen
Een test van gebruiksvoorwerpen heeft een goede verantwoording nodig. Hieronder alles wat je moet weten. Daarna beginnen we met de resultaten van de spectaculaire categorie van de Elektrische toerfiets. De ideale metgezel tijdens recreatieve toertochten: hoge actieradius, veel versnellingen, slimme innovaties. Het zijn kilometervreters voor dagelijks gebruik en vakanties. Testpanellid Ineke van de Kasteele probeerde er een paar. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’