Zo overleef je de files op weg naar de wintersport
Er vertrekken dit weekend ongeveer 450.000 Nederlanders richting de sneeuw. De ANWB waarschuwt voor lange files in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Het fileleed geduldig ondergaan is het devies. Vijf tips om de reisellende te verzachten.
De ANWB Alarmcentrale verwacht de drukste week van het winterseizoen. In Nederland sluiten de scholen in de regio’s Noord en Midden. In Nederland leidt dat niet tot veel extra drukte, buiten de grenzen wel.
In Duitsland worden de piekuren morgen verwacht tussen 09.00 en 15.00 uur. Grote knelpunten zijn de rondweg van München (A99) en de A8 Karlsruhe/München/Salzburg.
In Oostenrijk liggen de piekuren morgen tussen 09.00 en 16.00 uur. Er wordt veel oponthoud verwacht op de B179, de route via de Fernpas tussen de Duitse grens en Nassereith. Ook op de A10 Salzburg - Villach rijdt het verkeer op veel plaatsen langzaam, net als op toegangswegen naar de skidalen in Tirol, Vorarlberg en het Salzburgerland. Terugkerende wintersporters moeten rekening houden met controles (en dus vertraging) bij de grensovergangen met Duitsland bij Kufstein (A12) en Walserberg/Salzburg (A1).
In Frankrijk is het morgen filerijden geblazen tussen 08.00 en 11.00 uur. Er worden vooral lange files verwacht ten oosten van Lyon op de A40 Mâcon - Chamonix en op de A43 Lyon - Chambéry. Ook de laatste kilometers van de N85 Grenoble - Gap en de N90 Albertville - Bourg St. Maurice bij Moûtiers zijn een knelpunt.
Op de wegen in Zwitserland zijn de belangrijkste knelpunten de A1 Zürich - Bern en de St. Gotthardtunnel in de A2 Basel - Chiasso. Ook kan er wachttijd ontstaan bij de autotreinstations.
Voor wie morgen de weg op gaat, houd de weers- en verkeersinformatie van onze buurlanden nauwlettend in de gaten.
Vijf tips om het fileleed enigszins te verzachten:
1. Voorbereid de weg op
Een goede voorbereiding is het halve werk. In verband met de verwachte strenge kou en lange files in de wintersportgebieden, wordt geadviseerd voldoende warme dekens, drinken en eten in de auto mee te nemen. Ook is het belangrijk om de verplichte attributen in je auto te hebben, want daar wordt weleens op gecontroleerd. Denk aan: veiligheidshesjes, een gevarendriehoek, reservewiel, blaastest, EHBO-set en vignet (ook online te bestellen). Winterbanden zijn in het buitenland soms zelfs verplicht. En houd sneeuwkettingen in de auto altijd binnen handbereik. Zo zorg je er in elk geval voor dat je zelf geen file veroorzaakt.
2. Pauzeren en slapen
Waarom zou je zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming scheuren? Strek de benen, maak een ommetje en overnacht in een leuk hotel op de route. Het is vakantie! Tip: neem een hotel waar je auto onder een afdak kan staan. Bij sneeuwval hoef je de auto dan 's ochtends niet schoon te maken.
3. Speel autospelletjes
Wie kinderen heeft, komt het bekend voor: 'Papa, mama, zijn we er al?!' Lang in de auto zitten is voor niemand leuk. Hieronder een aantal spelletjes die je kunt spelen.
- Kentekenplaten raden: waar komt die auto vandaan?
- Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…
- VW Kever punch autospel- geef een tikje op elkaars schouder elke keer dat je een Volkswagen Kever ziet, dat mag natuurlijk ook een andere auto zijn.
- De woordenslang: kies een categorie en noem een woord. De laatste letter van dit woord is de eerste letter van het nieuwe woord.
- Wie ben ik? Je neemt iemand in gedachten en de ander mag maar 20 vragen stellen die met ja en nee te beantwoorden zijn.
- Spelletjes met opdrachten: Je mag geen 'ja' of 'nee' zeggen. Of: wie kan het langst zijn adem inhouden? Wie kan het langst zijn mond houden?
- Laat kinderen de tijd en afstand raden. Plak een post-it op de stoel voor elke 10 kilometer. Op deze manier ziet je kroost wanneer ze er bijna zijn.
- Ik ga op reis en neem mee... handschoenen. De volgende speler zegt handschoenen en nog een item. De lijst wordt steeds langer, totdat iemand een fout maakt.
- Dilemmaspel. Wat doe je liever? De hele week 5 schnitzels per dag eten of altijd achterstevoren de skipiste af?
4. Vakantiestemming
Om in de stemming te komen, speel je een muzieklijst af met de bekendste après-skiliedjes. Meezingen maar, want onderzoek heeft aangetoond dat zingen gezond is!
5. Eten
Van te zoete snacks kun je aardig misselijk worden op bergpassen. Ook zorgt suiker voor een energieboost waar je wellicht niet op zit te wachten in een auto. Neem fruit, water en hartige snacks mee zoals blokjes kaas, olijfjes, tomaatjes en chips.
Ga je op wintersportvakantie met het vliegtuig? Expedia geeft nuttige inpaktips
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fietstest
Dit zijn de beste elektrische bakfietsen
Wilfred Nieuwdorp (30) racet enthousiast voorbij in een bakfiets, de Carqon Cruise E2 500 (twee wielen). Mooi spul, zegt hij even later. ,,Comfortabel, goede trekkracht, soepel.’’ -
1
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM16
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? -
Ik ga op fietsvakantie en neem mee: een lege fietstas
We zijn een fietsminnend volk, logisch dat ‘we’ massaal op fietsvakantie gaan. Maar hoe pak je dat het beste aan? Wat moet er mee, en wat vooral niet? Fietsvakantie-autoriteit Eric Schuijt pleit vooral voor een ontspannen voorbereiding. ‘Neem ook eens een lege fietstas mee.’ -
Dragen van helm op motor en scooter niet populair: aantal boetes neemt flink toe
Rijden zonder helm kan tot een fikse boete leiden, dat geldt voor zowel bestuurders van motoren, brommers, scooters maar ook personen die een speed-pedelec gebruiken. Vorig jaar werden er bijna 17.000 boetes voor uitgeschreven, 6 procent meer dan twee jaar geleden. Vooral in Den Haag nam het aantal prenten flink toe tot een aantal van 1093.
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMfietstest
Dit zijn de best geteste fietsen van 2022
Welke (elektrische) fietsen komen als beste uit de test? Ook dit jaar laat Fietstest.nl een serie in het voorjaar verschenen e-bikes testen door vrijwilligers uit het hele land. Hieronder klik je op één van de categorieën. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Onverwachte korting op benzine in Spanje’
‘Op vakantie in Spanje ontdekte ik dat ze daar iets hebben bedacht om de benzineprijs te drukken. Maar je merkt het pas als je afrekent', schrijft lezer Adrie Vaarkamp in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘De prijs op de pomp van Repsol was 1,82 euro. Maar bij het afrekenen kreeg ik 25 cent korting. Dit stond netjes op de kassabon vermeld. Er zit schijnbaar verschil in de kortingen. Ik hoorde dat BP helemaal geen korting geeft.’