Zo weet je of een auto schade heeft gehad
Als je naar een nieuwe occasion zoekt, wil je weten wat het verleden van de auto is. Vooral schades zijn daarbij van belang want die kunnen belangrijke gevolgen hebben. Hoe weet je of een auto schade heeft gehad?
Je oriënteert je op een occasion en je wilt natuurlijk wel een goede tweedehandsauto kopen. Het kan lastig zijn om te zien of een auto schade heeft gehad. Er is via het kenteken één status die iets daarvan kan vermelden. Dat is de zogenaamde WOK-status: Wacht op Keuring. Die status kan worden afgegeven door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), een schade-expert of de politie. Het betekent dat de auto tot een nieuwe keuring niet op de weg mag rijden.
Deze status kan het gevolg zijn van een ingrijpende schade, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Hij kan bijvoorbeeld ook zijn afgegeven omdat een auto geïmporteerd is en gekeurd moet worden voor een kenteken. En dan hoeft er geen sprake te zijn van schade. In andere gevallen is het zeker een ‘rode vlag’ als je naar een occasion kijkt. Je kunt met de AutoWeek Kentekencheck bijvoorbeeld zien of een WOK-status van toepassing is op de auto die je op het oog hebt.
Zelf nagaan of een auto schade gehad heeft
Je zult dus in de meeste gevallen zelf het schadeverleden van een auto moeten nagaan. Maar hoe doe je dat? Een scherp oog helpt daarbij.
Waar kun je op letten als je het exterieur van je occasion bezichtigt?
-(Lichte) kleurverschillen tussen delen van de carrosserie. Bijvoorbeeld een verschil tussen de deur en spatborden kan erop wijzen dat een carrosseriedeel gespoten is.
-Onregelmatige naden tussen carrosseriedelen. Normaal gesproken kun je verwachten dat de naden gelijk zijn. Zitten er verschillen tussen of zitten delen scheef, dan moet je alert zijn op een schade in het verleden.
-Verschillende geluiden bij het sluiten van portieren. Klinkt en voelt het openen en sluiten van de portieren links en rechts hetzelfde?
-Kijk in de kofferbak, meestal onder het reservewiel. Ziet het er ‘recht’ uit? Zie je lasnaden of kleurverschillen? Die kunnen wijzen op schadeherstel.
-Check de dorpels en zijkanten van de portieren. Hebben die dezelfde kleur en lijken ze even oud als de rest van de carrosserie? Zie je daar onregelmatigheden? Bij slecht herstel zie je vaak dat die worden overgeslagen of sneller worden behandeld en ontstaat kleurverschil.
Waarom moet je letten op het schadeverleden?
Als een auto in het verleden schade heeft gehad, dan kan dat ook gevolgen hebben voor de veiligheid. Een kleine parkeerschade is in dat opzicht meestal niet zo’n probleem, maar je moet wel beducht zijn op schades waarbij de structuur van de auto is aangetast. Draagbalken, de veiligheidskooi, delen van de wielophanging hebben een grote invloed op de veiligheid en het weggedrag van de auto. Dat laatste kun je ook tijdens een proefrit merken in een extreem geval. Maar als bijvoorbeeld de daksteunen van een auto al een keer zijn rechtgetrokken of zelfs gelast, dan blijft dat altijd een zwakker punt in de constructie. Dat wil je niet ontdekken als je onverhoopt zelf een ongeval krijgt waarbij dat deel nog eens belast wordt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hanneke en Gilbert schrikken: 700 euro voor gehandicaptenparkeerplaats, die in andere gemeenten gratis is
Ruim 700 euro betaalden Hanneke en Gilbert Verboom voor een eigen gehandicaptenparkeerplek. Het Woerdense echtpaar schrok van dit bedrag. ,,Voor iemand met alleen een AOW is dat niet te betalen.” In veel andere gemeenten kost een dergelijke voorziening niets. Hoe kan dat? -
PREMIUMmijn allessie
Sidneys wagenpark ademt nostalgie: ‘Maar mooiste avontuur heb ik met andermans auto in Cuba beleefd’
Of het nu om brommers, motoren of auto’s gaat, voor Sidney Gouweloos (55) telt de nostalgie en daarvan wil hij zoveel mogelijk genieten. Dat verklaart waarom hij zijn Puch en Tomossen midden in de woonkamer heeft staan. Zijn Chevrolet Impala, Cadillac Fleetwood en Harley Davidson Electra Glide staan in een garage onder zijn flat te spinnen. -
PREMIUM
Kinderen waarschuwen hun moeder voor flitser met bord in de berm: ‘Pas op mama flitser’
Een moeder heeft op Moederdag een wel heel bijzonder cadeau gekregen van haar kinderen: een speciaal bord om haar te waarschuwen voor de beruchtste flitspaal van Nederland. -
Amerikaanse autohandelaren ‘dumpen’ schadeauto's steeds vaker in Europa
Er worden steeds meer gebruikte auto's vanuit de Verenigde Staten naar Europa gehaald. En met veel van die auto's is iets mis, zo blijkt. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
PREMIUM
In Zwolle beschoten Audi duikt op bij verkoopsite met de kogelgaten er nog in
Een opknappertje, zo mag je ’m best noemen: de Audi A7 die in september in Zwolle werd doorzeefd met kogels heeft een nieuwe eigenaar. Die betaalde er een schijntje voor, nadat de auto van de van poging tot moord verdachte Idris M. plots opdook op een verkoopsite. In originele staat. Dat wil zeggen: met alle kogelgaten er nog in. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.