Alice uit Ruurlo kan niet tegen straling: Het wordt steeds moeilijker
video'Wilt u alstublieft uw smartphone in de vliegtuigstand zetten? Helemaal uit is natuurlijk ook goed.'' Peter, de man van Alice Lentjes (62), vraagt het beleefd. Natuurlijk is zijn verzoek geen verrassing, want Alice lijdt aan Elektro Hyper Sensiviteit. Ze kan niet tegen elektromagnetische straling. Wifi is daarom ook uit den boze in huize Lentjes.
De woning van Peter en Alice Lentjes is stralingsarm. Voor sommige ramen hangt afschermvitrage, sommige muren zijn geschilderd met speciale koolstofverf die afschermt en in sommige muren zit, onder het stucwerk, een beschermende laag. Ze kan er klachtenvrij wonen.
,,De kwaliteit van mijn sociale leven is enorm naar beneden gegaan. Het wordt ook steeds moeilijker. Overal is draadloos internet aanwezig, het aantal zendmasten is gigantisch, alleen in Nederland al meer dan 40.000 masten. Door mijn ziekte ben ik vrienden kwijtgeraakt. Want ik kan er niet meer naartoe. En het is gewoon vervelend om elke keer te vragen de wifi uit te schakelen. Mijn werk moest ik ook al opzeggen."
Wat zijn uw klachten als u wordt blootgesteld aan elektromagnetische stralingsvelden?
,,Slapeloosheid, spierkrampen, oorsuizen, bloeddrukdaling, mist in het hoofd en vooral een dodelijke vermoeidheid."
Wat kunt u nog wel?
,,Gelukkig is er afschermkleding beschikbaar zodat ik wel gewoon een boodschap kan doen. Maar echt heel lang buiten zijn in stralingsrijke omgevingen lukt niet. Waar ik nog pijnloos van kan genieten zijn fiets- en wandeltochten in natuurgebieden. Als het maar ver van zendmasten is."
Worden uw klachten wel serieus genomen? EHS is geen erkende ziekte.
,,Dat is een probleem. Mijn omgeving weet wat de straling met mijn gezondheid doet. Maar ik moet het nog vaak uitleggen. Mensen kijken er vreemd tegenaan. Het is gewoon heel vervelend dat de overheid zegt: er is geen bewijs dat uw klachten te maken hebben met straling. Terwijl er wetenschappers zijn, niet de minste, die waarschuwen voor het bombardement aan draadloze velden en de gevolgen daarvan voor de gezondheid. In sommige landen als bijvoorbeeld Zweden is het wel een erkende ziekte. Daar wordt het serieus genomen."
Het Gelre ziekenhuis in Zutphen is een van de weinige zorginstellingen die de ziekte serieus neemt. Voor u had dat ziekenhuis op nummer 1 mogen staan in de Ziekenhuis Top 100, die deze krant onlangs presenteerde?
,,Ja, want dat is volgens mijn informatie het enige ziekenhuis in Nederland dat ervoor zorgt dat patiënten met EHS stralingsvrij kunnen worden onderzocht. Je krijgt een soort van klamboe van twee bij twee bij twee meter over je heen die je afschermt van straling. Dat ziekenhuis houdt tenminste rekening met mensen die niet tegen straling kunnen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Gratis pendeltaxi tussen Amphiongarage en Slingeland Ziekenhuis vanwege parkeerproblemen
Tussen de parkeergarage van Amphion en het Slingeland Ziekenhuis is vanaf donderdag 2 februari een gratis pendeltaxi beschikbaar voor bezoekers van het ziekenhuis en GGNet. De pendeltaxi wordt ingezet, omdat een deel van het parkeerterrein bij het ziekenhuis tijdelijk niet beschikbaar is. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
Zwarte lijst voor wie zich misdraagt in de horeca wordt alsnog ingevoerd
Ondernemers in de binnenstad van Amersfoort en in zes andere gemeenten gaan overlastgevers bijhouden op een zwarte lijst. Wie een wapen bij zich draagt, iemand mishandelt of bijvoorbeeld drugs bij zich heeft, komt op de lijst en wordt collectief geweigerd aan de deur. -
PREMIUMUit in de regio
Joepie de poepie, Ome Willem komt naar de Tor in Enschede
Edwin Rutten - Ome Willem - belooft er vrijdagavond in het Enschedese jazzpodium de Tor een dolle boel van te maken. Kinderen mogen hun muziekinstrument meebrengen om er ter plekke hun jazzdiploma mee te behalen. Ondertekend door hemzelf. Oh ja, ook ‘andere’ volwassenen van 1 tot 100 jaar zijn welkom.
-
PREMIUM
Ondergrondse afvalcontainers verdwijnen uit de binnenstad, wat vinden de ondernemers daarvan?
ENSCHEDE - Enschede binnenstad neemt vanaf 1 februari afscheid van de ondergrondse containers in en rondom de Oude Markt. In plaats daarvan gaan medewerkers van InzamelHelden op elektrische bakfietsen het afval ophalen bij ondernemers. De gemeente hoopt daardoor op minder vrachtverkeer en afvaldumpingen in de stad, maar wat vinden de ondernemers van het alternatief? -
-
-
PREMIUM4
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je er vanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
Kunstuitleen in Enschede stopt, klanten boos: ‘Kunst in opslag, is dat dan de bedoeling?’
ENSCHEDE - De kunstuitleen bij Concordia gaat dicht. Tot verdriet van veel leden, zo blijkt uit meerdere reacties. ‘Kunstuitleen kan echt niet stoppen, een foto van Ikea aan de muur, brrrr’. Maar het kan echt niet meer, zegt directeur Roswynde Burgman.