Volledig scherm
De schuur van Gerrit Hanskamp wordt als eerste aangepakt in het project voor verwijderen van asbest in het buitengebied van Ruurlo. © Jan Houwers

'Astronauten' verwijderen asbest buitengebied Ruurlo

videoIn het buitengebied van Ruurlo ontmantelen mannen-in-witte-pakken asbestdaken. De schuur van Boer Gerrit Hanskamp is als eerste aan de beurt.

Hanskamp is de eerste boer in het buitengebied van Ruurlo die in het kader van de zogenaamde Asbesttrein zijn asbesthoudende golfplaten door een erkend bedrijf laat verwijderen. De gemeente Berkelland heeft vorig jaar de animo voor een proef geïnventariseerd. De gemeente regelt wat formaliteiten en er staat ook nog een verleidelijke subsidie tegenover. Aan dit verwijderproject doen tien Ruurlose ondernemers mee. Vier staan nog op de wachtlijst. Zij zijn aan de beurt bij een volgende project. Dan moet eerst weer geld voor vrijgemaakt zijn.

Aantrekkelijk

Ongeveer achthonderd vierkante meter asbestplaten moeten van de schuur aan de Strengendijk gehaald worden. Het weghalen van de asbestplaten kost boer Hanskamp naar eigen zeggen ongeveer 7500 euro. Maar omdat hij uit diverse subsidiepotjes geld tegemoet kan zien verwacht hij zo'n veertig procent niet zelf te hoeven betalen. ,,Dan is het natuurlijk wel aantrekkelijker'', zegt de boer. ,,Want als de asbestplaten eraf zijn, moeten er natuurlijk wel weer nieuwe op.''

In 2024 moet alle asbest uit bedrijven en instellingen zijn verwijderd. Landelijk moeten naar schatting 120 miljoen vierkante meter asbest verwijderd worden. Voor de Achterhoek gaat het volgens de gemeente Berkelland om zeven miljoen vierkante meter. De komende weken zal AB Oost druk zijn op de Ruurlose boerderijen.

Achterhoek