Sanering van een asbestdak op een stal bij een agrarisch bedrijf.
Volledig scherm
Sanering van een asbestdak op een stal bij een agrarisch bedrijf. © Peter Zandee

Berkelland, Hardenberg, Bronckhorst, Raalte en Dalfsen profiteren flink van miljoenen uit asbestpot

KaartDe subsidiepot van 75 miljoen euro om daken asbestvrij te maken, is leeg. Op dergelijke bijdragen kon tot eind 2019 een beroep worden gedaan, maar de kip blijkt in 2018 al volledig te zijn geplukt. Onder anderen door bedrijven en particulieren uit Berkelland, Hardenberg, Bronckhorst, Raalte en Dalfsen. Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus opvroeg bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Uit die cijfers blijkt overigens ook dat meer dan de helft van die 75 miljoen is opgesoupeerd in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel.

De subsidieregeling om ziekmakend asbest van daken te verwijderen werd in 2016 ingevoerd door de Rijksoverheid. Volgens de RVO deden met name agrarische bedrijven succesvol een beroep op de regeling. Dat komt omdat er naast boerderijen vaak nog oude schuren en stallen staan die bedekt zijn met golfplaten vol asbest.

Tekst loopt door onder afbeelding

Boerenstallen

Het grote aandeel van agrariërs in de subsidieaanvragen is deels ook verklaarbaar doordat er alleen subsidie werd verstrekt als het betreffende dak meer dan 35 vierkante meter besloeg. Daardoor vielen schuurtjes en tuinhuisjes van particulieren af.

Voor één vierkante meter aan verwijderd asbestdak, kregen subsidieontvangers overigens 4,50 euro, met een maximum van 25 duizend euro.

Tekst loopt door onder afbeelding

Dat veel agrarische bedrijven succesvol graaiden uit de asbestpot is terug te zien in overzichten die LocalFocus samenstelde op basis van de RVO-cijfers. Daardoor staan relatief veel gemeenten uit deze regio vermeld als voorname subsidieontvangers, in de top 20 staan er liefst vijf.

Die hoogst genoteerde ‘profiteurs’ zijn bedrijven en particulieren uit de gemeenten Berkelland (samen goed voor een 6de plaats met 1.024.513 euro aan verstrekte subsidiegelden), Hardenberg (13de, met 848.529 euro), Bronckhorst (14de, met 840.783 euro), Raalte (15de, met 821.822 euro) en Dalfsen (19de, met 697.966 euro).

Verboden

Via de subsidieregeling (die verliep volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’) is bijna zeventien miljoen vierkante meter aan asbestdaken verwijderd. In totaal ligt er in Nederland naar schatting ongeveer nog tachtig miljoen vierkante meter. Het bouwen met asbest werd in 1993 verboden.

Bestaande bouw uit perioden voor die tijd met asbesthoudende dakbedekkingen, is volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) de laatste grote asbestbron voor leefomgevingen. Zij pleitte daarom voor een algeheel verbod op asbestdaken vanaf 1 januari 2025.

Het verbod kwam echter niet door de Eerste Kamer vorige maand. De meeste senatoren vreesden dat het kabinet woningeigenaren door een overhaast verbod met hoge saneerkosten zou opzadelen. Later dit jaar komt er waarschijnlijk een vervolgplan voor het saneren van asbestdaken.

  1. Borculose kapsters zetten hun schaar al ’s nachts in coronacoupes: ‘Bassie ziet er weer pico bello uit!’
    PREMIUM
    video

    Borculose kapsters zetten hun schaar al ’s nachts in coronacou­pes: ‘Bassie ziet er weer pico bello uit!’

    ,,Zo, het eerste schaap is geschoren!’’, roept Enrico Blom, terwijl er nog hard wordt gewerkt aan zijn eigen kapsel. Het is rond half één ’s nachts in AMI Kappers in Borculo. De kappers mogen vanaf vandaag vanwege de versoepeling van de coronaregels na zeven weken duimendraaien weer aan de slag. En in Borculo dachten ze: dan beginnen we ook zo vroeg mogelijk. Dus worden de eerste klanten al om middernacht geholpen.

Achterhoek