Volledig scherm
Berkellandse boeren die de laatste vijf jaar een nieuwe stal bouwden, hebben waarschijnlijk onterecht leges betaald. © Foto Cor Viveen

Boeren in Berkelland kunnen leges terugvragen

De gemeente Berkelland dreigt miljoenen euro's mis te lopen wegens uitstel van het nieuwe bestemmingsplan. Er mogen geen nieuwe leges worden geheven, daarnaast kunnen boeren onterecht betaalde leges terugvorderen.

In november 2017 deed de Hoge Raad hier al een uitspraak over. In landelijke wetgeving is vastgelegd dat gemeenten geen leges mogen berekenen voor de aanvraag van een omgevingsvergunning, bijvoorbeeld een bouwaanvraag voor een stal of werktuigenberging, indien het bestemmingsplan waar deze aanvraag aan wordt getoetst ouder is dan tien jaar. In het buitengebied van Berkelland stammen alle vier grote bestemmingsplannen buitengebied uit de jaren negentig.

Brief

Vorige stuurde FarmConsult, onderdeel van ForFarmers, agrariërs in Berkelland een brief met het aanbod te helpen met het terugvorderen van geld. Dat kan gaan om forse bedragen van soms tienduizenden euro's per persoon. Het gaat om leges die betaald zijn voor bouw-activiteiten vanaf 2013.

Nog geen bestemmingsplan  

De gemeente Berkelland heeft reeds becijferd dat het om minimaal 1.512.000 euro aan onterecht geïnde leges gaat, gerekend over de periode augustus 2014-2017. En daar blijft het niet bij. Want het duurt nog zeker anderhalf tot twee jaar voor het nieuwe bestemmingsplan klaar is, en ook die periode loopt de gemeente dus leges mis, naar schatting een half miljoen per jaar.

Achterhoek