Volledig scherm
Berkellandse boeren die de laatste vijf jaar een nieuwe stal bouwden, hebben waarschijnlijk onterecht leges betaald. © Foto Cor Viveen

Boeren in Berkelland kunnen leges terugvragen

De gemeente Berkelland dreigt miljoenen euro's mis te lopen wegens uitstel van het nieuwe bestemmingsplan. Er mogen geen nieuwe leges worden geheven, daarnaast kunnen boeren onterecht betaalde leges terugvorderen.

In november 2017 deed de Hoge Raad hier al een uitspraak over. In landelijke wetgeving is vastgelegd dat gemeenten geen leges mogen berekenen voor de aanvraag van een omgevingsvergunning, bijvoorbeeld een bouwaanvraag voor een stal of werktuigenberging, indien het bestemmingsplan waar deze aanvraag aan wordt getoetst ouder is dan tien jaar. In het buitengebied van Berkelland stammen alle vier grote bestemmingsplannen buitengebied uit de jaren negentig.

Brief

Vorige stuurde FarmConsult, onderdeel van ForFarmers, agrariërs in Berkelland een brief met het aanbod te helpen met het terugvorderen van geld. Dat kan gaan om forse bedragen van soms tienduizenden euro's per persoon. Het gaat om leges die betaald zijn voor bouw-activiteiten vanaf 2013.

Nog geen bestemmingsplan  

De gemeente Berkelland heeft reeds becijferd dat het om minimaal 1.512.000 euro aan onterecht geïnde leges gaat, gerekend over de periode augustus 2014-2017. En daar blijft het niet bij. Want het duurt nog zeker anderhalf tot twee jaar voor het nieuwe bestemmingsplan klaar is, en ook die periode loopt de gemeente dus leges mis, naar schatting een half miljoen per jaar.

 1. Leef! in Borculo wil leefbaarder stad: horecaplein en betere benutting Berkel zijn belangrijke pijlers
  PREMIUM
  VIDEO

  Leef! in Borculo wil leefbaar­der stad: horecap­lein en betere benutting Berkel zijn belangrij­ke pijlers

  Borculo moet mooier en aantrekkelijker voor toeristen worden. Vindt Leef! in Borculo, zes aanjagers die zich hebben verenigd om van hun stad een leefbaarder plaats te maken. Leef! in Borculo trekt op met de gemeente Berkelland. Zij presenteerde maandagavond in de Joriskerk haar plannen aan de Borculose bevolking, vervat in het rapport Gebiedsvisie Centrumplan Borculo. Later deze maand worden de plannen voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.
 2. Inhaalslag met glasvezel in kleine kernen: ‘Boeren houden vee met livestreams in de gaten’
  PREMIUM

  Inhaalslag met glasvezel in kleine kernen: ‘Boeren houden vee met li­vestreams in de gaten’

  Internet via glasvezel is voor steden en grote dorpen een normale zaak, maar in buitengebieden en kleine woonkernen wachten bewoners er soms al jaren op. In Oost-Nederland is de afgelopen maanden een flinke inhaalslag gemaakt. Op afgelegen plekken in de Achterhoek en Flevoland is begonnen met de aanleg van glasvezel. Voor sommige ‘witte vlekken’, zoals de kleine kernen in het Vechtdal, blijft het afwachten.

Achterhoek