Volledig scherm
Han Boer. © Frans Nikkels

Extra raad Berkelland over motie zorgkosten

De gemeenteraad van Berkelland komt op verzoek van de oppositiepartijen woensdag bijeen in een extra vergadering over de structurele tekorten in de zorg.

De sfeer zit er goed in in de gemeenteraad van Berkelland. De oppositiepartijen D66, PvdA, GroenLinks en Ondernemend Berkelland (OBL) staan lijnrecht tegenover de nieuwe coalitie van CDA, Gemeentebelangen en VVD. En dat leverde deze week een harde botsing op in de gemeenteraad.

Tekort

Wat is er aan de hand? CDA-wethouder Marijke van Haaren maakte een dag voor de verkiezingen bekend dat Berkelland 1,7 miljoen euro tekort komt in het sociaal domein. De oppositiepartijen maken zich grote zorgen en wilden een motie indienen over de aanpak van deze structurele tekorten.

Maar de coalitiepartijen weigerden die motie als apart agendapunt te behandelen in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag. Die vergadering was een voortzetting van de gemeenteraad van 12 juni en formeel had de oppositie toen de motie moeten indienen. Een verzoek van oppositieleider Han Boer (D66) om de motie dinsdagavond alsnog te agenderen, werd afgewezen.

'Not amused'

Voor de derde keer in drie weken moet de raad nu bijeen komen voor een extra raadsvergadering. En daar baalt niet alleen de coalitie van, maar ook burgemeester Joost van Oostrum is 'not amused'.

 1. Leef! in Borculo wil leefbaarder stad: horecaplein en betere benutting Berkel zijn belangrijke pijlers
  PREMIUM
  VIDEO

  Leef! in Borculo wil leefbaar­der stad: horecap­lein en betere benutting Berkel zijn belangrij­ke pijlers

  Borculo moet mooier en aantrekkelijker voor toeristen worden. Vindt Leef! in Borculo, zes aanjagers die zich hebben verenigd om van hun stad een leefbaarder plaats te maken. Leef! in Borculo trekt op met de gemeente Berkelland. Zij presenteerde maandagavond in de Joriskerk haar plannen aan de Borculose bevolking, vervat in het rapport Gebiedsvisie Centrumplan Borculo. Later deze maand worden de plannen voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.
 2. Inhaalslag met glasvezel in kleine kernen: ‘Boeren houden vee met livestreams in de gaten’
  PREMIUM

  Inhaalslag met glasvezel in kleine kernen: ‘Boeren houden vee met li­vestreams in de gaten’

  Internet via glasvezel is voor steden en grote dorpen een normale zaak, maar in buitengebieden en kleine woonkernen wachten bewoners er soms al jaren op. In Oost-Nederland is de afgelopen maanden een flinke inhaalslag gemaakt. Op afgelegen plekken in de Achterhoek en Flevoland is begonnen met de aanleg van glasvezel. Voor sommige ‘witte vlekken’, zoals de kleine kernen in het Vechtdal, blijft het afwachten.

Achterhoek