Volledig scherm
Han Boer. © Frans Nikkels

Extra raad Berkelland over motie zorgkosten

De gemeenteraad van Berkelland komt op verzoek van de oppositiepartijen woensdag bijeen in een extra vergadering over de structurele tekorten in de zorg.

De sfeer zit er goed in in de gemeenteraad van Berkelland. De oppositiepartijen D66, PvdA, GroenLinks en Ondernemend Berkelland (OBL) staan lijnrecht tegenover de nieuwe coalitie van CDA, Gemeentebelangen en VVD. En dat leverde deze week een harde botsing op in de gemeenteraad.

Tekort

Wat is er aan de hand? CDA-wethouder Marijke van Haaren maakte een dag voor de verkiezingen bekend dat Berkelland 1,7 miljoen euro tekort komt in het sociaal domein. De oppositiepartijen maken zich grote zorgen en wilden een motie indienen over de aanpak van deze structurele tekorten.

Maar de coalitiepartijen weigerden die motie als apart agendapunt te behandelen in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag. Die vergadering was een voortzetting van de gemeenteraad van 12 juni en formeel had de oppositie toen de motie moeten indienen. Een verzoek van oppositieleider Han Boer (D66) om de motie dinsdagavond alsnog te agenderen, werd afgewezen.

'Not amused'

Voor de derde keer in drie weken moet de raad nu bijeen komen voor een extra raadsvergadering. En daar baalt niet alleen de coalitie van, maar ook burgemeester Joost van Oostrum is 'not amused'.

Achterhoek