Volledig scherm
De naar nu blijkt onechte waarneming van een goudjakhals in het bos bij Ruurlo. © Videostill

Geen goudjakhals in Ruurlo, filmpje blijkt campagnestunt tegen teken

Het bericht dat er een goudjakhals zou zijn gezien in de bossen bij Ruurlo blijkt fake te zijn. Dit meldt tv-presentatrice Nicolette van Dam, die het filmpje poste, op Instagram. Het fake-filmpje is bedoeld als aftrap van een campagne waarin mensen worden gewaarschuwd voor teken.

,,Toen mensen het filmpje zagen, waarschuwden ze me van 'pas toch op’’, zegt Van Dam op Instagram. 

,,Maar met dit filmpje willen we mensen ervan bewust maken dat er een veel gevaarlijker dier in het bos is: de teek. Jaarlijks worden er in Nederland 1,2 miljoen mensen gebeten door een teek. Van een tekenbeet kun je de Ziekte van Lyme krijgen of hersenvliesontstekening. Dat is pas echt levensgevaarlijk.’’

Op het fake-filmpje is te zien dat een viervoeter een pad oversteekt in een bos. Overigens zijn er eerder wel meldingen geweest van een goudjakhals die zou zijn gezien op de Veluwe. Een goudjakhals is een kleinere uitvoering van de wolf.  

Met de campagne 'Laat ze niet bijten' wordt gewaarschuwd voor de tekenbeet. 

Volledig scherm
Ter illustratie © dreamstime
  1. Na drie jaar praten gaat eindelijk de aanleg van ‘uitdagende’ mtb-route in Achterhoek van start
    PREMIUM

    Na drie jaar praten gaat eindelijk de aanleg van ‘uitdagende’ mtb-route in Achterhoek van start

    Na drie jaar van vooral praten gaat eind deze week dan daadwerkelijk de schop de grond in voor de aanleg van de vernieuwde mountainbike-route de Achterhoek. Komende vrijdag zullen vrijwilligers op de Kaleberg nabij Barchem de eerste werkzaamheden uitvoeren. Voorzitter Marcel Boereboom van de Stichting Mountainbike Achterhoek verwacht dat alles over drie jaar klaar zal moeten zijn.

Achterhoek