Volledig scherm
© Thinkstock

Geen gratis wifi in dorpskernen Berkelland

Er komt geen gratis wifi in de dorpskernen van Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo. De kosten van de netwerken zijn te hoog. Bovendien hebben de meeste mensen een snel 4G-abonnement en bieden veel ondernemers al gratis wifi aan. 

Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad van Berkelland. Het idee van gratis wifi in de dorpskernen is afkomstig van het CDA. De aanwezigheid van gratis wifi maakt de winkelgebieden en de publieke ruimtes aantrekkelijker voor zowel het publiek als de middenstanders die er een zaak hebben, stelt de partij. Bovendien heeft het Europees Parlement een flink bedrag vrijgemaakt voor de aanleg van gratis wifi. Het gaat om 120 miljoen euro. 

Het CDA wilde in november bij de begrotingsbehandeling een motie hierover indienen, maar trok die weer in na toezeggingen van burgemeester en wethouders om eerst een onderzoek te doen. 

Onderzoek

‘Daaruit is gebleken dat de kosten, zowel voor de aanleg als voor het onderhoud en abonnement, ondanks de subsidie nog behoorlijk hoog zijn. De ondernemersverenigingen hebben aangegeven niet bij te willen dragen in de dekking van de maandelijkse kosten, omdat die niet in verhouding staan tot de baten. Ook hebben de meeste mensen zelf een internetabonnement (4G)’, aldus burgemeester Joost van Oostrum namens het college in de brief.

De Europese subsidie voor wifi dekt de kosten van de apparatuur en de installatie. De ontvanger van de subsidie betaalt zelf het internetabonnement en het onderhoud gedurende ten minste drie jaar.

Van de subsidie kan maximaal één Berkellandse kern voorzien worden van wifi. Inclusief onderzoek schat Berkelland de kosten op minimaal 35.000 euro per kern en dus in totaal 140.000 euro. Dat betekent dat bij een maximale subsidie van 15.000 euro er 125.000 euro moet worden bijgepast.

Platform Berkelland

ln de kernen in Berkelland zijn al meerdere ondernemers die gratis wifi aanbieden in hun zaak om zo meer klanten te trekken, bijvoorbeeld een restaurant of café. Platform Berkelland heeft bij de ondernemersverenigingen de belangstelling gepeild. ‘ln eerste instantie waren de kernen Ruurlo en Eibergen positief over de ‘gratis’  wifi in de kern. De kernen Borculo en Neede waren iets sceptischer en wilden eerst weten wat de precieze kosten zouden zijn’, aldus het college. Die kosten bleken veel hoger dan verwacht.

Achterhoek