Zo'n honderd oude bomen langs de N319 tussen Groenlo en Ruurlo zijn vorig jaar voorzien van affiches. Daarop staan teksten als 'ik leef', 'ik ben mooi', 'ik blijf' of 'blijf af.' De actie is een protest tegen de mogelijke kap van 343 eiken langs de provinciale weg.
Volledig scherm
PREMIUM
Zo'n honderd oude bomen langs de N319 tussen Groenlo en Ruurlo zijn vorig jaar voorzien van affiches. Daarop staan teksten als 'ik leef', 'ik ben mooi', 'ik blijf' of 'blijf af.' De actie is een protest tegen de mogelijke kap van 343 eiken langs de provinciale weg. © Jan Schoenmakers

Gelderland wil met maatwerk bomen langs N-wegen sparen

Naar aanleiding van de vele protesten vorig jaar tegen de kap van dik 300 bomen langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo, hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland hun aanpak van bomen langs provinciale wegen aangescherpt. Met maatwerk wil de provincie zoveel mogelijk gezonde bomen sparen. Pas als het met het oog op de verkeersveiligheid niet anders kan wordt de kettingzaag gehanteerd.

Gelderland heeft de richtlijn dat N-wegen zes meter brede obstakelvrije bermen moeten hebben losgelaten. Pas binnen 4,5 meter van de weg wordt bekeken of bomen desnoods gekapt moeten worden. Zo kan een goede balans ontstaan tussen het belang van een verkeersveilige inrichting van de weg en van het behoud van gezonde bomen. Voor die afweging worden de bermen in drie zones verdeeld: de strook tot 1 meter van de zijkant van de weg, tussen 1 en 2,5 meter, en van 2,5 tot 4,5 meter. Als bomen binnen 2,5 meter van de weg staan krijgt de verkeersveiligheid voorrang. Dat moet, zeggen Gedeputeerde Staten (GS), omdat de provincie volgens de wet moet zorgen voor een verkeersveilige inrichting. In de derde zone, van 2,5 tot 4 ,5 meter van de weg, laten GS alle belangen even zwaar wegen en kunnen zo veel mogelijk bomen behouden blijven. 

Achterhoek