Goudjakhals gezien in bossen rond Ruurlo

videoIn de bossen rond Ruurlo is vorige week een goudjakhals gesignaleerd. Het is uniek dat het dier zich overdag laat zien, omdat de goudjakhals over het algemeen 's nachts actief is. Het is in korte tijd al de derde goudjakhals die is gespot in Nederland.

Goudjakhalzen, ook wel het 'neefje van de wolf' genoemd, laten zich over het algemeen vaak zien de schemering. Het zijn schuwe dieren en zijn met name in de nacht actief. Sinds 1950 verplaatst de middelgrote hondachtige zich vanuit de Balkan naar de rest van Europa. Recent is het dier dus ook de Nederlandse grens overgestoken. 

Deskundigen van Wolven in Nederland en internationale experts Miha Krofel en Jennifer Hatlauf hebben op basis van beeldmateriaal de drie goudjakhalzen in Nederland kunnen bevestigen.

Beelden van de goudjackhals die eerder werd gespot op een ecoduct op de Veluwe
Volledig scherm
Beelden van de goudjackhals die eerder werd gespot op een ecoduct op de Veluwe © Wageningen Environmental Research
  1. Borculose kapsters zetten hun schaar al ’s nachts in coronacoupes: ‘Bassie ziet er weer pico bello uit!’
    PREMIUM
    video

    Borculose kapsters zetten hun schaar al ’s nachts in coronacou­pes: ‘Bassie ziet er weer pico bello uit!’

    ,,Zo, het eerste schaap is geschoren!’’, roept Enrico Blom, terwijl er nog hard wordt gewerkt aan zijn eigen kapsel. Het is rond half één ’s nachts in AMI Kappers in Borculo. De kappers mogen vanaf vandaag vanwege de versoepeling van de coronaregels na zeven weken duimendraaien weer aan de slag. En in Borculo dachten ze: dan beginnen we ook zo vroeg mogelijk. Dus worden de eerste klanten al om middernacht geholpen.

Achterhoek