Volledig scherm
© archief Stentor

Grijze container minder vaak geleegd in Berkelland

Inwoners van de gemeente Berkelland kunnen hun grijze container minder vaak laten legen. De vuilniswagen komt in de loop van volgend jaar nog maar een keer in de vier weken langs. Daarnaast krijgen inwoners de beschikking over een container voor plastic, metaal en drankverpakkingen en krijgt iedereen die dat wil een groene container.

Dat voorstel legt het college van burgemeester en wethouders althans voor aan de gemeenteraad. De maatregelen zijn er op gericht om inwoners aan te zetten om hun afval beter te scheiden. In Berkelland is op dat vlak nog veel winst te behalen, constateert de gemeente. Inwoners gooien namelijk vorig jaar per persoon nog 263 kilo in de grijze container. Daarvan is 189 kilo herbruikbaar. Meer dan de helft van het afval dat in de grijze bak verdwijnt is groente-, fruit- en tuinafval, papier en plastic, metaal en drankverpakkingen.

Inwoners van Berkelland moeten ook meer werk maken van afval scheiden.  Strekking van het scenario waar voor wordt gekozen is dat recyclebaar afval straks meer dan nu aan huis wordt ingezameld. De grijze bak wordt daarentegen minder vaak geleegd. Nu komt de vuilniswagen eens in de twee weken langs. Dat wordt in de loop van volgend jaar eens in de vier weken. Daarnaast krijgen inwoners de beschikking over een container voor plastic, metaal, en drankverpakkingen. Verder krijgen inwoners van het buitengebied ook een container voor groente-, fruit- en tuinafval, als zij dat willen. 

Achterhoek