Volledig scherm
Het hertenkampje aan het begin van de Koppeldijk, met daarbij het bord over de geschiedenis van de plek. © Peter Zandee

Herten in Borculo lopen op plek Duitse militaire garage

De geschiedenis van de Borculose wijk De Koppel in acht 'staties': wie vanaf het wijkgebouw aan de Koningin Julianastraat de wandelroute volgt die daar tijdens het Berkelfestival op papier werd aangeboden, blijft verrast worden door het soms turbulente verleden van deze wijk. 

Zo lopen de damherten in het hertenkampje op de hoek van de Koppeldijk op een plek waar omschreven staat dat hier eerder Zijdeweverij Borculo was gevestigd. Die textielfabriek sloot uiteindelijk in de loop van reeds de negentiende eeuw. Maar het gebruik erna spreekt mogelijk nog meer tot de verbeelding: in de Eerste Wereldoorlog werden in het fabrieksgebouw gevluchte Belgen gehuisvest. En in de Tweede Wereldoorlog richtten de Duitsers er een militaire garage in. 

Drooglegging

De geschiedenis van de wijk is echter niet alleen oorlogsleed. Honderd meter verderop op de hoek van de Koppeldijk en de Prins Hendrikstraat zat begin vorige eeuw -  gesticht in 1927 - een café waarin slechts niet-alcoholische drank mocht worden geschonken. Uiteindelijk heeft Café Kronenburg het in de 'drooggelegde' wijk niet gered. Het sloot in mei 1939.

Borculoërs kennen allemaal de historie rond de stormramp die in 1925 het stadje teisterde. Maar voor bezoekers blijft het verhaal zoals dat bij het Cycloonpark  uit de doeken wordt gedaan, indrukwekkend.

  1. B&b-ondernemer Jalbert Kuijper: ‘Je kunt niet alles bij het oude laten’
    PREMIUM
    video

    B&b-ondernemer Jalbert Kuijper: ‘Je kunt niet alles bij het oude laten’

    Na veel politiek gekrakeel mag ondernemer Jalbert Kuijper in Klein Dochteren – een buurtschap bij Lochem - acht kamers in zijn bed and breakfast realiseren. Het voornemen stuit bij enkele buren op fors verzet. Het is dan ook vrijwel zeker dat ook de Raad van State zich nog over de bestemmingsplanwijziging mag buigen. Voor het eerst doet Kuijper zelf zijn zegje over de kwestie. ,,Ik ben vooral heel verwonderd’’

Achterhoek