Volledig scherm
Buitengebied in het Amerikaanse Borculo © Google Streetview

Kiezers in Zwolle en Borculo gaan voor ‘The Donald’

ZWOLLE/BORCULO - Van Zwolle naar Borculo is in Nederland een uurtje rijden. In de VS liggen de twee gelijknamige plaatsen honderden mijlen uit elkaar. Maar politiek gezien zijn ze naaste buren. „Het is hier behoudend. Ik ken niemand die op Clinton stemt.


Voor Martha Henderson (71) zijn het drukke dagen. Als ‘commissioner’ voor de presidentsverkiezingen in haar woonplaats Zwolle heeft ze de verantwoordelijke taak dat alles ordentelijk gaat verlopen. „Het was me het weekje wel”, verzucht ze in het zangerige toontje dat zo kenmerkend is voor het diepe zuiden. „Maar het zit er bijna op. Laat de verkiezingen maar beginnen!”

Talk of the town
Volgens haar is de verkiezingskoorts een dag voor Election Day in het 1800 zielen tellende stadje in het diepe zuiden flink uitgebroken. „Het is ‘the talk of the town’; waar je ook komt, mensen hebben het er over.”

Vanmiddag (Nederlandse tijd) gaan de stembussen open en voor Henderson staat het inmiddels wel vast: Donald Trump staat er in Zwolle (spreek uit: Z’wollie) en in de hele staat Louisiana ruim aan kop. Henderson werkte ruim veertig jaar in het onderwijs, maar ook zij gaat voor ‘The Donald’.

Socialisme of communisme
Ze weet het zeker: als Hillary Clinton aan de macht komt, dan is dat een ramp. „Ik vrees dat we dan snel afglijden richting socialisme of communisme. Zelf zal ik dat niet meemaken, maar ik wil het mijn kleinkinderen niet aandoen.” Speelt mee dat Henderson, net als de overgrote meerderheid van Zwolle, streng katholiek is. Dat Trump nog wel eens ongenuanceerd uit de hoek kan komen - met name over het vrouwelijk geslacht - doet daar niets aan af.

De Christian Reformed Church bevindt zich in het hart van Borculo, in de noordelijke staat Michigan. Daar aan de boorden van het gelijknamige grote meer, vlakbij de grens van Canada, bevindt zich een Nederlandse enclave. Die nogal behoudend is, zegt Deb Haak (spreek uit: Heek). Michigan kleurt als staat blauw- presidentskandidaat Hillary Clinton weet dat landsdeel achter zich.

Als ze de verkiezingen wint, zijn de druiven zuur in Borculo (spreek uit: Borkjoelow). Haak kent zelfs helemaal niemand die op Clinton stemt. In het kleine stukje ‘bible belt’ vinden ze de conservatieve thema’s van Clintons tegenstrever Donald Trump belangrijk.

  1. Meer lawaai op het spoor in de Achterhoek

    Meer lawaai op het spoor in de Achterhoek

    Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat is van plan om toe te staan dat treinen op het spoortraject tussen Zutphen en Lichtenvoorde meer geluid mogen produceren. Langs een groot deel van dat traject van ongeveer 32 kilometer is sinds vorig jaar sprake van overschrijding van de geluidsnormen, heeft Prorail geconstateerd. Op verzoek van de spoorbeheerder wordt daarom nu voorgesteld om de geluidproductieplafonds op veel meetpunten te verhogen, waardoor het lawaai alsnog is toegestaan.

Achterhoek