Alain Schepers van Bierista ontwikkelde samen met onderwijspartijen een lespakket om de kennis over bier op vakopleidingen te actualiseren.
Volledig scherm
Alain Schepers van Bierista ontwikkelde samen met onderwijspartijen een lespakket om de kennis over bier op vakopleidingen te actualiseren. © Maarten Sprangh

Lespakket over bier moet ‘kloof met wijn’ verkleinen

Het ontbreekt aan gedegen kennis over bier op middelbare beroepsopleidingen. Bierista Bieropleiding van Alain Schepers uit Ruurlo gaat de ‘kloof met wijn’ verkleinen met een lespakket waar ROC’s gebruik van gaan maken. 

Het door Bierista ontwikkelde keuzedeel ‘Bierkennis’ wordt inmiddels gegeven aan studenten van het ROC in Purmerend. Andere ROC’s hebben interesse getoond. In Purmerend is de lesstof het afgelopen jaar getest door honderd studenten. ,,Die stonden versteld van wat er allemaal te weten valt over bier’’, zegt Alain Schepers, eigenaar en bedenker van Bierista. ,,Nederland is een echt bierland en dan weet nog lang niet iedereen.’’

Bier-spijscombinaties

Volgens Schepers blijft de scholing op middelbare beroepsopleidingen achter bij de stormachtige ontwikkelingen in de bierwereld. ,,Speciaalbieren zijn enorm in opkomst, er komen steeds meer brouwerijen bij. Je ziet daardoor steeds meer bier-spijscombinaties in bistro’s. Kennis daarover verdient een plek in horeca-opleidingen.’’  

Brouwen

De nieuwe lesstof heeft Bierista in samenspraak ontwikkeld met docenten en De Uitgeverijgroep uit Den Bosch. Studenten leren online in combinatie met een lesboek. ,,Alles komt aan bod; van brouwen tot bier en spijs en van glaswerk tot serveren. Daarnaast speelt verantwoorde bierconsumptie een rol.’’   

Achterhoek