Volledig scherm
© Foto Thinkstock

Naschreeuwen en uitschelden verboden in Berkelland

Iemand in het openbaar uitjouwen, naschreeuwen of uitschelden is voortaan verboden in de gemeente Berkelland. De politie krijgt althans handvatten om daar tegen op te treden.

Berkelland is namelijk van plan om een regel over zogenoemd onbetamelijk gedrag op te nemen in de zogenoemde algemene plaatselijke verordening (apv), mits de gemeenteraad daar binnenkort mee akkoord gaat. De apv bevat allerlei regels die lokaal gelden.

Over de vraag wat dan concreet onder onbetamelijk gedrag valt en wat aanstootgevende taal is blijven gemeente en politie vaag. De politie, op wiens verzoek de regel wordt opgenomen in de apv van Berkelland, verwijst desgevraagd naar de gemeente aangezien die over de apv gaat. Die kan naar eigen zeggen geen concrete voorbeelden geven.

Belediging

Een van de argumenten om gehoor te geven aan het verzoek is omdat de politie nu pas kan optreden als er sprake is van belediging. Bekeuren op basis uitjoelen is in de ogen van de politie een wat lichtere vorm, die bovendien minder rompslomp met zich meebrengt. Iemand die wordt aangehouden moet namelijk naar het politiebureau worden gebracht en voorgeleid aan een hulpofficier van justitie. 

Daarnaast is er administratief werk aan verbonden. Een bekeuring kan daarentegen meteen ter plaatse worden uitgeschreven. Met de nieuwe regel in de hand kan de politie ook makkelijker optreden tegen mensen die de politie uitdagen en daarbij de grens opzoeken. 

  1.    ‘Informele’ havenmeester Sjef van Hoorn:
 ‘Ga passantenhaven in Lochem opknappen in plaats van een  nieuwe haven aan te leggen’
    PREMIUM

    ‘Informele’ havenmees­ter Sjef van Hoorn: ‘Ga passanten­ha­ven in Lochem opknappen in plaats van een nieuwe haven aan te leggen’

    De passantenhaven in Lochem is in verval geraakt en er moet een nieuwe komen, vindt de gemeente. Toch meent Lochemer Sjef van Hoorn, die als vrijwilliger dagelijks te vinden is bij de haven, dat het opknappen van de huidige voorziening misschien een betere oplossing is. ,,Dit is een geweldige plek. Nergens zie je een haven zo dicht bij de stad.’’

Achterhoek